Merkelova i Oland za ostanak Grčke u evrozoni

Agencije
Merkelova i Oland za ostanak Grčke u evrozoni

Berlin - Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland saglasili su se da Grčka treba da ostane u evro zoni, priznavši da postoje međusobne razlike o mjerama za podsticaj privrednog rasta u Evropi, prenose agencije.

- Želimo da Grčka ostane u evro zoni. Saglasili smo se da kažemo da nam je dužnost da radimo zajedno - izjavila je Angela Merkel juče na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa Olandom u Berlinu.

Ona je dodala da nekada novinari preuveličavaju razlike između nje i Olanda, ali je istakla da su Francuska i Njemačka “svjesne odgovornosti koju imaju za dobar razvoj” Evrope.

Francuski predsjednik je rekao da želi “uravnotežen” odnos Pariza i Berlina i uzajamno poštovanje.

- Želimo da radimo zajedno za dobrobit Evrope - rekao je Oland, dodajući da želi da “sve stavi na sto” već narednih nedjelja.

Merkelova i Oland spremni su da razmatraju dodatne mjere za podsticaj rasta, kako bi se pomoglo Grčkoj.

Međutim, pokazale su se neke razlike u stavovima dok Oland želi da više pažnje posveti privrednom rastu Merkelova daje veći značaj mjerama štednje.

Oland je naveo da želi da se ponovo pregovara o budžetskom sporazumu kojim se jača budžetska disciplima u Evropi, da bi se u to uključio i privredni rast.

Merkelova je rekla da ima tačaka o kojima je saglasna sa Olandom oko rasta, ali priznala da ima i razmimoilaženja.

Poslije konferencije za štampu dvoje državnika je otišlo na večeru nakon čega se francuski predsjednik vratio u Pariz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana