Merkelova i Barozo čekaju kraj evra

Agencije
Merkelova i Barozo čekaju kraj evra

Brisel - Izgleda da se Angela Merkel i Žoze Manuel Barozo mentalno već pripremaju za kraj evra, prenose njemački mediji. Predsjednik Komisije EU Barozo kaže da dalje mjere štednje nije više moguće sprovoditi. To sve izgleda kao najava temeljitih promjena u Evropi, prenijele su agencije.

Kaj Konrad, savjetnik njemačke vlade za privredu, daje evru još najviše pet godina života.

Kurs štednje ne funkcioniše, otpor u najvećem broju zemalja evrozone će rasti, tvrdi on.

Aktuelni podaci Eurostata pokazuju da je i pored štednje javni dug u 21-oj od 27 zemalja Evropske unije porastao.

Ni Francuska ni Španija ove godine nisu uspjele da ostanu ispod tražene granice deficita – ali umesto da traži još veću štednju, predsednik Naučnog konsultativnog savjeta Njemačkog ministarstva finansija Kaj Konrad sada – što je iznenađenje – traži da se odustane od kursa štednje u Evropi.

A Konrad nije bilo ko: on je glavni savjetnik vlade za ekonomska pitanja.

Države imaju slobodu da se zadužuju onoliko koliko hoće – pod uslovom da za te dugove same i odgovaraju, kaže Konrad, koji smatra i da bankarski sektor treba da bude otporniji na krize: najbolje je da se banke sasvim povuku iz državnog finansiranja.

Na pitanje da li se on to zapravo zalaže za povratak nacionalnoj državi, Konrad je rekao da mu je važna Evropa, a ne evro.

Evru srednjoročno gledano dajem samo ograničene šanse da preživi.

Teško je navoditi konkretne brojke, ali pet godina (je rok koji) zvuči realistično, kaže Konrad.

Time prvi put iz štaba koji savetuje njemačku vladu čujemo da evro više nije dugoročni projekat.

Već dugo se nagađa kako bi Angela Merkel mogla da napusti evro, a ova neuvijena procjena iz krugova bliskih njenoj vladi potvrđuje pretpostavke prema kojima ona ima plan B – izlazak iz evrozone.

Anketa je pokazala da je poverijenje građana u institucije EU na najnižem nivou u njenoj istoriji.

Brojke je analizirao Evropski savjet za spoljne poslove EFCR: samo u Španiji i Velikoj Britaniji je skepsa prema Evropskoj uniji još veća nego u Njemačkoj.

Anketa se inače temelji na brojkama iz 2012. godine.

U Španiji, gotovo tri četvrtine građana više nema poverenja u EU.

Samo 20 odsto njih navodi da je kod njih prisutna tendencija da vjeruju u njene institucije.

Još prije dvije godine, 65 odsto građana Španije je vjerovalo u EU.

Španci trenutno gaje veći pesimizam i od Britanaca, među kojima 69 odsto građana ne vjeruje u institucije EU – 2007. je u Velikoj Britaniji bilo samo 50 odsto takvih skeptika – i to je bio i evropski rekord.

U Njemačkoj 59 odsto ispitanih ne vjeruje u pomenute institucije – a prije finansijske krize je baš toliki broj građana vjerovao u njih.

Ako se tome dodaju i brojke od prije pet godina, pokazuje se da je skepsa bitno porasla otkako je počela kriza evra, jer prije početka te krize samo 36 odsto Njemaca nije imalo povjerenja u EU.

U Italiji se nepovjerenje gotovo udvostručilo – na 53 odsto.

U pet od šest zemalja nepovjerenje je ubjedljivo jače od povjerenja, osim u Poljskoj, gdje još postoji euforija zbog pristupa Evropskoj uniji i činjenice da je ta država profitirala od novca iz Brisela.

Ali, i u toj zemlji je povjerenje u EU žestoko poljuljano i postoji samo među 48 odsto građana.

Građani sada smatraju da se njihove nacionalne demokratije podrivaju načinom na koji se postupa sa krizom evra, piše Dojče vele.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana