Merkator želi Pivovarnu Laško

Glas Srpske
Merkator želi Pivovarnu Laško

LjUBLjANA - Uprava slovenačkog "Merkatora" odlučila je da da ponudu za preuzimanje "Pivovarne Laško" koja je vlasnica 23,34 odsto akcija "Merkatora".

Za preuzimanje "Pivovarne Laško" najveći slovenski trgovački lanac, i sam poprilično zadužen, trebao bi oko 500 miliona evra koje namjerava da prikupi iz odobrenog vlasničkog kapitala, međunarodnih izvora i dezinvestiranjem na području nekretnina, prenijele su agencije.

Na pitanje da li je takva namjera realna ili je potez "Merkatorove" uprave smišljen kao protivudarac pokušajima da ga preuzme hrvatski "Agrokor", predsjednik slovenačkog udruženja malih akcionara Kristijan Verbič izjavio je da pozdravlja takvu odluku "Merkatorove" uprave i da je preuzimanje PL-a od strane "Merkatora" realno.

Neki slovenski mediji ipak procjenjuju kako je i najnoviji potez uprave "Merkatora" pokušaj dodatnog blokiranja "Agrokorove" ponude.

Najveći pojedinačni vlasnik "Pivovarne Laško" je Nova ljubljanska banka (NLB) s 23,9 odsto njenih akcija, ali je i jedan od većih kreditora PL-a, prezadužene firme sa oko 400 miliona evra kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana