Merkator vraća svoje tržne centre u BiH

Glas Srpske
Merkator vraća svoje tržne centre u BiH

Sarajevo - Tržni centri u BiH koji su utopljeni u "Konzum" nakon što je njegov matični koncern "Agrokor" preuzeo slovenački "Merkator" ponovo će se vratiti na staro i poslovati u sastavu "Merkatora".

Promjene dolaze u sklopu restrukturiranja posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokor" u sklopu kojeg posluje i "Konzum". Povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak rekao je poslije jučerašnjeg sastanka sa dobavljačima iz BiH u Sarajevu da će "Konzum" ostati na tržištu sa 170 poslovnica koje su bile u njegovom vlasništvu prije spajanja sa "Merkatorom". "Merkator" će preuzeti 83 tržna centra koja je imao ranije u BiH i te dvije grupacije poslovaće odvojeno.

- Sve analize koje smo uradili su pokazale da je najbolja i najisplativija solucija da razdvojimo "Merkator" od "Konzuma" i da se vratimo na početnu tačku. To se kao najbolja solucija pokazalo i na sastanku s dobavljačima. Vjerujem da ćemo vratiti njihovo povjerenje i da ćemo nastaviti poslovanje - istakao je Ramljak.

Razdvajanje "Konzuma" i "Merkatora" počinje 1. avgusta, a biće okončano 1. septembra. Taj proces pratiće i zatvaranje neprofitabilnih prodajnih mjesta, ali Ramljak nije mogao da kaže koliko ih ima nezadovoljavajuće rezultate i koliko će ih biti zatvoreno.

- U toku je analiza koja će biti završena za dva-tri mjeseca i nakon nje će biti donesene odluke. Neophodno nam je restrukturiranje, odnosno smanjenje troškova poslovanja i to se ne svodi nužno na zatvaranje radnji i otpuštanje ljudi. I neke rentabilne prodavnice će biti zatvorene, jer ćemo time smanjiti troškove zbog ukidanja zakupa - rekao je Ramljak i dodao da će nakon smirivanja situacije u "Konzumu" ići u dokapitalizaciju te firme.

Prema njegovim najavama, isplata duga koji "Konzum" ima prema dobavljačima počeće u septembru.

- Dio novca koji smo dobili od Vlade Hrvatske prebacićemo u BiH da bismo izmirili dugovanja prema dobavljačima koja iznose oko 80 miliona KM - naveo je Ramljak.

Direktor sarajevske firme "Milkos" Adin Fakić je kazao da je potvrđeno da će "Konzum" prihvatiti sva potraživanja i da će ih isplatiti u određenom periodu.

"Agrokor" je preuzeo "Merkator" polovinom 2014. godine, ali je zapao u probleme i zbog ogromnih dugova došao na ivicu propasti. Hrvatski koncern je objavio da je njegov dug 31. marta, bez "Merkatora" i sa njim povezanih društava, iznosio 5,44 milijarde evra.

Radnici

Ante Ramljak je istakao da neće biti naglog otpuštanja radnika "Konzuma" i da u nekim radnjama postoji i manjak radne snage.

- Uradićemo sve da što više ljudi iz tih prodavnica prebacimo na neka druga radna mjesta u okviru grupacije - rekao je Ramljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana