Merkator kupuje Delta Maksi

Glas Srpske
Merkator kupuje Delta Maksi

LjUBLjANA, BEOGRAD - Slovenački "Merkator", prodajom nekretnina i izdavanjem 20 odsto novog kapitala, sprema se za kupovinu srpske kompanije "Delta Maksi", objavio je u petak slovenački list "Finans", prenijele su agencije.

Iz "Delta Maksija" odmah je stigao odgovor u kojem se navodi da je pogrešno prenijeta informacija o toj, navodnoj, mogućnosti.

- Štaviše, javnosti su odavno poznate ambicije "Delta Maksija" da se širi u regionu, što podrazumijeva i potencijalnu kupovinu slovenačkog "Merkatora" od strane Delte - saopšteno je iz "Delta Maksija" povodom navoda slovenačke štampe.

List "Finans" piše da bi kupovinu "Delta Maksija" Miroslava Miškovića, "Merkator" izveo zamjenom akcija i gotovine.

Iz "Merkatora" nije stigao nikakav komentar na tvrdnje ovog lista, koji piše da "Merkator" istovremeno prodaje 36 nekretnina u Sloveniji. Navodno bi upravo zarada od te prodaje trebalo da bude jedan od izvora finansiranja novih "Merkatorovih" investicija, navodi slovenački list.

Što se tiče dokapitalizacije koju "Merkator" planira, prema komentaru te firme, njena svrha je "pravovremeno obezbjeđivanje dodatnih finansijskih izvora za moguća sprovođenja strateških povezivanja".

"Finans" podsjeća da je u kompaniji "Delti Maksi" skoncentrisana maloprodajna aktivnost poslovne grupe "Delta", koja je vodeći trgovac u Srbiji i Crnoj Gori i drugi u Bugarskoj, gdje radi pod robnom markom "pikadili".

Prisutna je i u Republici Srpskoj i Albaniji, dok "Merkator" upravo planira otvaranje svojih prvih prodavnica u Bugarskoj i Albaniji.

Preuzimanje

Prema proračunima "Finansa", "Merkatoru" bi za preuzimanje "Delta Maksija" bilo potrebno oko 400 miliona evra, a u prvoj fazi bi kupili polovinu, za šta im je potrebno oko 200 miliona evra. "Merkator" bi finansijsku konstrukciju sastavio pomoću odobrenog kapitala i gotovine. "Delta" bi dobila 20 odsto akcija, dok bi ostatak, u vrijednosti od 70 miliona evra, "Merkator" nabavio upravo prodajom nekretnina i kreditima, jer bi se "svježim kapitalom", pridobijenim dokapitalizacijom, otvorio novi dodatni kreditni potencijal "Merkatora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana