Medvedev: Usporen privredni rast

Tanjug
Medvedev: Usporen privredni rast

Moskva - U Rusiji je rast BDP-a za osam mjeseci ove godine bio 1,5 odsto, a za cijelu godinu će biti vjerovatno na nivou dva odsto, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je na sjednici konsultativnog savjeta za strane investicije kome su prisustvovali rukovodioci najvećih svjetskih kompanija, podsjetio da su vodeće međunardne organizacije revidirale svoje prognoze rasta svjetske privrede - Međunarodni monetarni fond sa 3,1 na 2,9 odsto, Evropska banka za obnovu i razvoj na 1,8 odsto, Svjetska banka sa 2,4 na 2,2 odsto.

Medvedev je ukazao da su procjene različite, ali je priznao da one odražavaju utisak i osjećaj o tome šta se dešava u globalnoj ekonomiji.

Imajući to u vidu, usporavanje privrednog rasta u Rusiji izgleda prirodnije, što naravno nije za radovanje, za osam mjeseci rast ruskog BDP bio je 1,5 odsto, a u 2012. godini 4,5 odsto, uporedio je Medvedev.

On je takođe konstatovao da se industrijski rast nalazi praktično na nuli, prenio je Itar tas.

Prema riječima predsjednika vlade, stanje u ruskoj privredi u velikoj mjeri zavisi od globalnih procesa, ali to ne nosi samo prednosti, nego i troškove. Jedan od ključnih faktora je spoljašnje okruženje s obzirom na to da je ruska ekonomija izvozno orijentisana, podsjetio je Medvedev. Ali, dodao je on, drugi makroenomski pokazatelji u Rusiji su su uglavnom stabilni.

"Imamo nizak nivo nezaposlenosti, nizak javni dug, uravnotežen budžet, značajne devizne rezerve", istakao je Medvedev. Međutim, on je takođe priznao da "za dugoročni razvoj i novi kvalitet života to očigledno, nije dovoljno".

Ruska vlada će nastojati da smanji troškove u privredi, rekao je Medvedev i dodao da je za uspješan ekonomski razvoj potrebno privući strane investitore iako će to u prvo vrijeme biti neprijatno za infrastrukturne monopoliste.

Drugi važan pravac za privredni razvoj, prema Medvedevu, je stvaranje dodatnih uslova u Rusiji za dolazak velikih investicija u razvoj infrastrukture za šta će se iskoristiti postojeće razvojne institucije - Fond nacionalnog blagostanja, Investicioni fond, Ruski fond direktnih investicija.

Ruski premijer je dodao da je on već uputio 700 miliona dolara za finansiranje projekata, a da je privukao dvije milijarde i sada se u Fondu direktnih investicija nalaza na razradi paket projekata sa očekivanim investicijama od 12 milijardi rubalja (387 miliona dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana