Međusobna trgovina Srbije i Rusije prepolovljena

Gloub end mejl
Međusobna trgovina Srbije i Rusije prepolovljena

BEOGRAD - Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Rusije u sedam mjeseci ove godine iznosila je 1,3 milijarde dolara, što je skoro duplo manje nego u istom periodu prošle godine, navodi se u izvještaju Privredne komore Srbije, prenijele su agencije.

Srbija je u razmjeni sa Rusijom zabilježila deficit od 946,7 miliona dolara, a osnovni razlog smanjenja robne razmjene je globalna ekonomska kriza. Rusija je sedmi partner Srbije kod izvoza sa učešćem od četiri odsto, a drugi u uvozu sa učešćem od 12,95 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 16 odsto.

Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu u Rusiju su pokrivači podova i tapete, sastavljene podne ploče, lijekovi, hartija, gume, dizalice, trešnje i višnje. Srbija iz Rusije najviše uvozi naftu, gas, ureu, aluminijum, đubriva.

Najveći izvoznici u Rusku Federaciju su preduzeća "Tarket" iz Bačke Palanke, "Hemofarm" iz Vršca, "Goša fom" iz Smederevske Palanke, "Tetrapak", "Tigar" i "Valjaonica bakra" Sevojno. Najveći uvoznici iz Rusije su "Srbijagas", "NIS", "Promist" iz Novog Sada, "Nafta" i "Impol Seval" Sevojno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana