Među potrošačima zavladao optimizam

Glas Srpske
Među potrošačima zavladao optimizam

MOSKVA - Prvi put od početka svjetske finansijske krize, u svijetu je primjetan povratak optimističnog raspoloženja i potrošačkog povjerenja, pokazala je anketa "Svjetski barometar finansijske krize", koja je u septembru i oktobru sprovedena u 24 zemlje svijeta.

Stanovnici Kuvajta su najveći optimisti kad je u pitanju rast njihovog blagostanja u idućih 12 mjeseci, a slijede Rusija i SAD, sa izjednačenim udjelom optimista, saopštili su istraživači međunarodne mreže (WIN), prenosi Tanjug.   

Najpesimističnije raspoloženi su stanovnici Japana, Islanda i Švajcarske, dok optimisti preovlađuju u zemljama grupe BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina), Kanadi, Meksiku, Argentini i Australiji.

U oktobru je polovina od ukupnog broja učesnika ankete odgovorila da od 2010. godine ne očekuje promjene svog materijalnog položaja, a četvrtina pretpostavlja da će imati veće prihode.

"Svjetski barometar finansijske krize", koji ocjenjuje percepciju finansijske krize u različitim zemljama, pokazao je, kada su u pitanju lične finansije, da najviše pesimista živi u Sjevernoj Americi, i to 35 odsto, Latinskoj Americi 32 odsto, a najmanje u istočnoj Evropi 25 i zapadnoj Evropi 17 odsto.

Istraživači su utvrdili da većina stanovnika Rusije sa pesimizmom gleda na rast porodičnog budžeta, njih 55 odsto smatra da će se njihova plata smanjiti ili ostati na prethodnom nivou.

Povratak optimizma među potrošače za sociologe je razumljiv, jer je kriza koja traje više od godinu na izmaku, a stanovnici su već uspjeli da se prilagode, pa čak i da ponovo prave dugoročne planove.

Rusija

Istraživači su utvrdili da većina stanovnika Rusije sa pesimizmom gleda na rast porodičnog budžeta, njih 55 odsto smatra da će se njihova plata smanjiti ili ostati na prethodnom nivou. Pozitivno raspoloženo stanovništvo u Rusiji, navode istraživači, povećava se sa rastom njihovih primanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana