Među krivcima za financijsku krizu Buš, Klinton i Soroš

Glas Srpske
Među krivcima za financijsku krizu Buš, Klinton i Soroš

LONDON - Najdublja finansijska kriza od vremena velike depresije nije prirodna pojava, već vještački izazvana katastrofa za koju su mnogi djelimično krivi, objavio je juče britanski dnevnik "Gardijan".

Autor članka Džulija Finč sastavila je listu onih čiji su postupci, po njenom mišljenju, doveli do sadašnjeg ekonomskog kolapsa.

Na čelu spiska je bivši direktor američkih Federalnih rezervi Alan Grinspen, koji je kriv zbog toga što je dozvolio širenje hipotekarnog mjehura, usljed niske kamatne stope i nedovoljnog regulisanja u oblasti hipotekarnih zajmova. Sam Grinspen je već priznao svoj udio u razvoju finansijske krize.

Finčova je navela niz političara koji, kako smatra, takođe snose odgovornost za krizu, među kojima su bivši predsjednici SAD Bil Klinton i Džordž Buš.

Za vrijeme predsjednikovanja Klintona usvojen je niz zakona koji su omogućavali da manje bogati slojevi stanovništva dobijaju bankarske kredite radi kupovine kuća, dok Buš ne samo da nije zaustavio taj proces, već ga je i proširio.

Britanski premijer Gordon Braun je, pak, uzdigao interese predstavnika finansijskog sektora nad interesima predstavnika drugih sektora privrede, na primjer, proizvođača.

Spisak "Gardijana" završavaju analitičari koji su znali da se finansijska kriza približava. Među njima su profesor ekonomije Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini, koji je još 2006. predvidio finansijsku krizu, kao i finansijer Džordž Soroš, milijarder Voren Bafet i čelnik američkog hedž fonda Džon Polson, koji su takođe "predvidjeli nastanak krize".

Bankari

Na listi krivaca za krizu našli su se i bivši i sadašnji vodeći ljudi najvećih finansijskih institucija SAD i Britanije, kao što su osiguravajuća kompanija AIG, banke Goldman Saks, Liman braders, Meril Linč, Halifaks bank of Skotland, Rojal bank of Skotland, Bradford i Bingli, Bank of Ingland i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana