Mato Žarić: Elektroprenos od marta pod naponom

Vedrana Kulaga
Mato Žarić: Elektroprenos od marta pod naponom

Banjaluka - Dugogodišnji problemi u radu kompanije za prenos električne energije u BiH "Elektroprenos" trebalo bi da budu riješeni do kraja marta kada će kompanija sa novom upravom i planovima "stati na noge" i početi da radi punim kapacitetom.

Rekao je to "Glasu Srpske" generalni direktor "Elektroprenosa BiH" Mato Žarić i dodao da će novi Upravni odbor kompanije na konstitutivnoj sjednici u utorak najvjerovatnije imenovati predsjednika UO kompanije.  Savjet ministara BiH je nedavno imenovao Enisa Šantića, Muhameda Mehmedovića, Branka Baroša, Dragomira Kecmana i Momira Bjelicu za nove članove ovog odbora.

- Rok za usvajanje investicionih planova, koji su bili jedna od glavnih tačaka na sastanku predstavnika RS, FBiH i BiH sa zvaničnicima Evropske komisije i Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu u utorak u Briselu je druga polovina marta - istakao je Žarić.

Na sastanku je zaključeno da će u prvoj polovini idućeg mjeseca sekretarijatu Energetske zajednice biti dostavljeni nacrti investicionih planova kako bi mogli dati određene sugestije.

- Planovi investicija rađeni su svake godine, ali ne i usvajani  i sada moramo da to riješimo. Dogovoreno je da ćemo se držati principa unosa kapitala RS i FBiH i da niko neće biti oštećen, a radićemo one stvari koje nam naši završni računi kažu i koje su potrebne - rekao je prvi čovjek "Elektroprenosa BiH".

Za primjer je naveo transformatore koji će se, iako su stari 35 godina, morati zamijeniti kao i da će svi gradovi morati da imaju dvostrano napajanje.

- Prave se novi objekti kao što je TE "Stanari" i to se, takođe mora uzeti obzir u dugoročnim planovima - kazao je on i naglasio da očekuje da će "Elektroprenos BiH" uskoro funkcionisati bez dosadašnjih problema.

Na sastanku u Briselu je zaključeno i da Republika Srpska i FBiH mogu početi raspodjelu dobiti "Elektroprenosa BiH" u iznosu od 100 miliona KM, dok će preostalih 200 miliona dobiti biti uloženo u investicije.

Zakon

Raspodjela dobiti predviđena je Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o "Elektroprenosu BiH". Nakon što je Ustavni sud BiH odlučujući po zahtjevu delegata SDA u Domu naroda Parlamenta BiH, utvrdio da izmjene nisu štetne po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, Prijedlog će se opet naći u parlamentarnoj proceduri.

Delegat iz reda srpskog naroda Dragutin Rodić očekuje da će se ovaj zakon ponovo uskoro naći na dnevnom redu sjednice Doma, ali da je teško prognozirati kakav će biti ishod glasanja.

- Postoje naznake da bi ova sjednica mogla da bude održana kroz nekoliko dana - istakao je Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana