Mask bi da ulaže i u BiH

N1
Mask bi da ulaže i u BiH

Pružanjem svoje usluge u BiH, Starlink bi pokrio čitavo tržište Evrope.

Iako su za N1 iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH rekli kako ih iz Starlinka nisu kontaktirali, iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH su potvrdili da se ostvario prvi kontakt.

- Satelitski operator Starlink je u informativnim razgovorima vođenim sa predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) iskazao interes za ulazak na tržište BiH i nuđenje javnih usluga pristupa Internetu krajnjim korisnicima u BiH. Operator je upućen da ishoduje potrebne dozvole kod Agencije. Do sada, od strane operatora Starlink nije dostavljen zahtjev za izdavanje takvih dozvola - rekli su iz RAK-a.

Starlink predstavlja brzi satelitski internet čiji se signal na zemlju šalje uz pomoć satelita koji su formirani nalik sazvježđu i nalaze se niže od standardnih satelita. Prije svega, omogućavaju brz prenos podataka u ruralnim sredinama gdje fizička internet infrastruktura nije mogla da bude instalirana ili zapravo nema naselja i mogućnosti za to.

Korištenje Starlinka je neograničeno i predstavljaće samo još jedan izbor za građane, pored drugih internet provajdera – što će svakako povećati konkurentnost u ovom domenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana