Mašine šiju najviše za lager

Milijana Latinović
Mašine šiju najviše za lager

BANjALUKA - Pad potrošnje u Republici Srpskoj odražava se i na tekstilni sektor, pa iako šivaće mašine još rade bez prestanka, odjevni predmeti iz domaćih fabrika čekaju kupce, a inostrani partneri prolongiraju poslove, zbog čega je pred tekstilcima neizvjesna zima.

Pandemija virusa korona već osam mjeseci zadaje probleme svim sektorima u domaćoj privredi, a iako nisu prekinuli proizvodnju, u pojedinim fabrikama tekstila kažu da je svakim danom sve teže opstati na tržištu.

Vlasnica firme “Sana Linea” iz Kostajnice Bosiljka Dejanović kaže za “Glas Srpske” da proizvodnju nisu prekidali, ali imaju problema sa plasmanom vlastite kolekcije.

- Prodaja se smanjila za oko 50 odsto i naše prodavnice već bilježe gubitke. Vidjećemo kakva će biti računica na kraju godine. Osim toga, neki naši kupci su otkazali narudžbu kolekcije jesen-zima, tako da nam je ostalo robe na lageru - istakla je Dejanovićeva.

Dodala je da su napravili kolekciju za proljeće, ali se niko ne upušta u narudžbe, jer je sve neizvjesno i nepoznato kako će se epidemiološka situacija razvijati.

- Jedna njemačka firma s kojom smo radili prolongirala je sve rokove, nije otkazala ugovore, ali pitanje je kada ćemo početi da radimo za njih. Čekamo neko bolje vrijeme - rekla je Dejanovićeva i dodala da poseban problem u poslovanju stvaraju i bolovanja radnica koje su morale u izolaciju zbog virusa korona.

Iako teško dolaze do repromaterijala koji su prije pandemije nabavljali u Turskoj, sa radom ne staje ni firma “Pčelica Maja” iz Bileće, koja proizvodi bebi i dječiju odjeću i posteljinu.

- Zbog pandemije smo podijelili radnike u dvije grupe. Inače, naše radno vrijeme je sedam časova, ali smo ga sada skratili na četiri. Želimo da sačuvamo zaposlene, da rade u smjenama i da se ne susreću kako bi izbjegli kontakte i spriječili eventualnu pojavu zaraze u preduzeću. Pokušavamo onlajn doći do materijala, sve ide teško. Svoje proizvode plasiramo u velike tržne centre. Očigledno je da je kupovna moć stanovništva pala i manje se kupuje - rekao je vlasnik firme “Pčelica Maja” Drago Vujović, dodavši da se obim posla smanjio za oko 20 odsto.

Uprkos svim poteškoćama, ističe Vujović, radnike nisu otpuštali, a nisu ni smanjivali plate.

- Teško je doći do stručnih radnika, a i kriza će jednom proći, moramo sačuvati posao i zaposlene - poručio je Vujović.

“Jumko”

U tekstilnom proizvodnom pogonu “Jumko” u Drvaru juče je zaposleno još 20 žena. Šef proizvodnje tog pogona Dragan Pavlović rekao je da je u tom preduzeću trenutno zaposleno 100 radnica. Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je tokom posjete “Jumku” da u toj fabrici stotine porodica ostvaruje svoju egzistenciju, što im omogućava opstanak na ognjištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana