Marko Mantovaneli - Problemi u FBiH i BiH kočnica ekonomskog rasta

Glas Srpske
Marko Mantovaneli - Problemi u FBiH i BiH kočnica ekonomskog rasta

SARAJEVO - Zastoj u formiranju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH, te kašnjenja u vezi sa usvajanjem budžeta i donošenjem bitnih odluka za sprovođenje strukturalnih reformi utiču na ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i na blagostanje građana, upozorava šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

- Do sada je bilo nekih makropozitivnih znakova, uglavnom vezanih za izvoz. Međutim, tu su brojni i spoljni i unutrašnji faktori kojima je potrebno posvetiti pažnju, jer bi, u protivnom, 2011. godina mogla da bude veoma teška - izjavio je Mantovaneli Srni.

Prema njegovim riječima, ako se pogleda statistika, i BiH i entiteti suočavaju se sa vrlo napetom fiskalnom situacijom, što djelimično objašnjava zašto nije postignut dogovor o budžetu zajedničkih institucija za ovu godinu.

Mantovaneli navodi da je već 2007. godine u BiH postojao određeni fiskalni deficit, što ukazuje na to da je globalna finansijska kriza samo povećala problem koji je već postojao.

On je upozorio da poslovanje bez usvojenih budžeta na svim nivoima vlasti u BiH nije dobro, podsjetivši da je zbog toga blokiran stend-baj aranžman sa MMF-om, novac EU, a u krajnjoj liniji i budžetska podrška Svjetske banke, ukoliko nema jasnog fiskalnog okvira.

Kada je riječ o budžetskoj pomoći Svjetske banke za ovu godinu, Mantovaneli je rekao da će vlasti u BiH morati dobro da se potrude da je dobiju, odnosno moraće za uzvrat da sprovedu određene reforme.

- Neće biti nimalo jednostavno pristupiti tim sredstvima. Da bi se to desilo, želimo biti uvjereni da će organi vlasti zaista sprovoditi određeni reformski program, posebno u socijalnom sektoru - istakao je Mantovaneli.

Prioriteti     

Mantovaneli je rekao da postoji zainteresovanost Republike Srpske i FBiH za rad na unapređenju konkurentnosti ekonomije i na socijalnoj inkluziji.

- U okviru ove dvije šire kategorije razgovarali smo i o navodnjavanju kao jednom od prioriteta, zatim će tu biti uključena i plovnost rijeke Save. Srpska je tražila da radi sa nama na ubrzanju sprovođenja kreditne linije od 70 miliona dolara za mala i srednja preduzeća koja je već ranije odobrena - pojasnio je Mantovaneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana