Markione: “Fijat” ostaje u Italiji

Agencije
Markione: “Fijat” ostaje u Italiji

Rim - Automobilska kompanija "Fijat" ostaće u Italiji zahvaljujući profitu ostvarenom na inostranom tržištu, posebno na američkom, izjavio je vlasnik Kompanije Serđo Markione, javile su agencije.

- Pokušavam da maksimalno profitiram od oporavka američkog tržišta da bih postigao finansijsku sigurnost koja će mi omogućiti da zaštitim prisustvo "Fijata" u Italiji i Evropi u ovom dramatičnom momentu - izjavio je Markione u intervjuu za italijanski dnevnik "La republika".

Kompanija "Fijat" zabilježila je gubitak od 700 miliona evra u Evropi, a odupire se ovim gubicima zahvaljujući uspjehu prodaje u SAD i zemljama u razvoju.

- Ove godine "Fijat" će zaraditi 3,5 miliona evra na operacionalnom niovu i to sve će biti ostvareno izvan Italije - precizirao je Markione.

Markione je nedavno najavio da će u oktobru predstaviti novi plan kao zamjenu za provobitni projekat "Fabrika Itala" koji je predviđao rast investicija za 20 milijardi evra.

Ova najava je izazvala veliku zabrinutost u Italiji, posebno među sindikalcima, ali i političkim snagama, jer je "Fijat" najveća privatna kompanija u zemlji i simbol nacionalne industrije.

Markione je objasnio da su gubici na tržištu "Fijata" činjenica da italijansko tržište, zajedno sa španskim, trpi najveće posljedice krize u Evropi.

- Tržište više ne postoji. U Italiji prodajemo godišnje manje od 1,4 miliona automobila svih modela, što znači da gubimo 1,1 milion u pet godina - rekao je Markione.

"Fijat" zapošljava 197.000 ljudi, od čega 80.000 radi u Italiji.

S obzirom na ogroman pad prodaje i jake sindikate u Italiji, postoji rastuća zabrinutost da bi kompanija, koja je postala simbol poslijeratnog italijanskog ekonomskog buma, mogla zatvoriti fabrike i preorijentisati svoje poslovanje na strana tržišta da bi generisala profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana