Markica stara, a cijena proizvoljna

Marina Čigoja
Markica stara, a cijena proizvoljna

BANjA LUKA - Iako su stupanjem na snagu Zakona o akcizama povećane cijene cigareta one se još uvijek prodaju sa starim markicama na kojima stoji niža cijena, što kod kupaca često izaziva zbunjenost i sumnju u to koliko zaista koštaju.

- Kupila sam kutiju cigareta u centru Banje Luke na kojoj je pisalo da koštaju 3,10 KM, a prodavac mi je naplatio četiri KM, dok se iste cigarete u supermarketima prodaju za 3,5 marke, tako da mi nije jasno koliko, u stvari, one koštaju - kazala je Banjolučanka koja nije željela da se predstavi.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da se cigarete sa starim markicama mogu prodavati do 31. decembra ove godine, ali da su trgovci obavezni staviti novu cijenu na vidljivo mjesto u radnji.

Ipak, prilikom obilaska maloprodajnih radnji može se uočiti da nove cijene gotovo nigdje nisu istaknute.

- Cigarete koje su obilježene starim markicama na kojima se nalazi i stara maloprodajna cijena mogu se naći u prodaji do 31. decembra ove godine, a od početka iduće godine trebale bi se prodavati isključivo cigarete koje su obilježene novim markicama na kojima je istaknuta nova maloprodajna cijena. To je prelazni period dat novim Zakonom o akcizama kako bi svi koji su kupili stare markice i njima obilježili cigarete uspjeli da ih prodaju, ali u prodavnicama na vidljivom mjestu mora biti istaknuta nova maloprodajna cijena - kazao je Kovačević.

On je podsjetio da su svi koji prodaju akcizne proizvode bili obavezni da na dan početka primjene zakona, odnosno do 1. jula popišu sve zalihe cigareta i na te zalihe obračunaju novu akcizu i razliku između stare i nove akcize uplate na jedinstveni  račun UIO.

Dodao je da se prilikom uvoza cigareta takođe obračunavaju dažbine i naplaćuje razlika akcize po osnovu primjene novog zakona.

Kazne

Zbog neobračunavanja razlike u akcizama poreski obveznici su u prvih mjesec dana primjene Zakona o akcizama platili 858.000 konvertibilnih maraka kazni, rekao Kovačević.

- U tom periodu izdato je 986 prekršajnih naloga, a uglavnom se radilo o obveznicima koji nisu na vrijeme dostavili popisne liste i obračunali razliku akciza. Neki obveznici su namjerno pokušali izbjeći plaćanje svojih obaveza - kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana