Marka stabilna

Marina Čigoja
Marka stabilna

BANjA LUKA - U komercijalnim bankama u BiH nema povećane potražnje za evrima, jer je konvertibilna marka stabilna i nema razloga za bilo kakav strah od pada njene vrijednosti, potvrdili su u Centralnoj banci BiH.

- Kod nas nije došlo do povećane potrebe za zamjenom domaće valute za evro ili neku drugu valutu kao što je to slučaj na primjer u Hrvatskoj, čiji su građani, prema pisanju medija, zbog mogućeg slabljenja kune pohrlili u mjenjačnice po evre - istakla je službenik za odnose s javnošću Centralne banke BiH, Zijada Kovač.

Ona je dodala da je i pored svjetske ekonomske krize konvertibilna marka stabilna, te da nema razloga za bilo kakav strah od pada njene vrijednosti.

Pored toga, da bi se promijenio kurs marke u odnosu na evro, bilo bi potrebno mijenjati Zakon o Centralnoj banci BiH, za šta prema njenim riječima, u trenutnim okolnostima nema osnova.

- Naime, konvertibilna marka je Zakonom o Centralnoj banci BiH fiksnim kursom vezana za evro. Zakonom je utvrđeno da je službeni devizni kurs valute BiH jedna marka za 0,511292 evra, odnosno jedan evro iznosi 1,955830 KM. Za bilo kakvu promjenu kursa trenutno nema osnova - naglasila je Kovačeva.

Region

Posljednjih dana među građanima Hrvatske zavladala je prava panika, pa su zbog izvjesnog slabljenja kune, mijenjali domaću valutu u evre. Hrvatski mediji izvještavaju da su njihovom deviznom tržištu i dalje prisutni snažni pritisci na domaću valutu. Slična situacija je i u Srbiji gdje je dinar posljednjih dana konstantno slabio u odnosu na evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana