Manjeti Mareli odustaje od Zastave

Glas Srpske
Manjeti Mareli odustaje od Zastave

KRAGUJEVAC - Italijanska kompanija "Manjeti Mareli" najvjerovatnije je odustala od strateškog partnerstva sa srpskom fabrikom "Zastava kamioni", kazao je direktor kragujevačke fabrike Đorđe Nestorović.

On je rekao da je pod znakom pitanja primjena Memoranduma o razumijevanju koji je potpisan sa kompanijama "Manjeti Mareli" i "Iveko".

- Očekujemo da će ovih dana u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja biti donesena odluka o statusu Memoranduma, da li će se sprovoditi ili ulazimo u novi krug traženja strateškog partnera - kazao je Nestorović, prenijele su agencije.

Nestorović je dodao da će "Zastava kamioni", bez obzira na partnerstvo sa "Manjetijem", raditi kao i do sada.

- Iako su naši proizvodni planovi skromni, 360 vozila godišnje, odnosno oko 30 na mjesečnom nivou, proizvodi se u skladu sa potrebama tržišta -  rekao je Nestorović.

U fabrici kažu da za kupovinu novog vozila iz domaćeg programa država daje popust od 20 odsto, a kod zamjena starog za novo, državne subvencije iznose 30 odsto.

Prema ranijem dogovoru sa "Fijatom", u okviru čije grupe se i nalaze "Menjeti Mareli" i "Iveko" ugovor o strateškom partnerstvu je trebalo da bude sklopljen do kraja 2008. godine.

Početna investicija tih kompanija, kako je bilo najavljeno, iznosila bi oko 240 miliona evra.

Do kraja 2012. godine "Iveko", član grupe "Fijat" i suvlasnik "Zastava kamiona" sa 34 odsto kapitala, u Srbiji je trebalo da proizvodi specijalna vozila i oko 2.200 autobusa godišnje, a "Manjeti Mareli" komponente i dijelove za domaće i za inostrano tržište.

Zaposleni

U fabrici "Zastava kamioni", kaže Đorđe Nestorović,  zaposleno je 754 radnika, od kojih se 11 izjasnilo za dobrovoljni odlazak uz socijalni program. Prema riječima direktora, plate su uredne, a za vrijeme kada nisu radno angažovani zaposleni primaju punu zaradu umanjenu samo za troškove prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana