Manje cijene energenata za stanovnike BiH u odnosu na prosjek EU

Agencije
Manje cijene energenata za stanovnike BiH u odnosu na prosjek EU

Brisel - Studija Kancelarije EU za statistiku (Evrostat) pokazuje da domaćinstva u BiH izdvajaju manje sredstava za energente od većine građana EU, prenose agencije.

Rezultati ukazuju da je u posljednjih godinu dana cijena električne energije za domaćinstva u zemljama EU “porasla” za 6,3 odsto, što je povećanje od 0,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema tom istraživanju, građani BiH spadaju među one koji plaćaju, po evropskim standardima, veoma niske cijene energenata.

Na evropskoj skali ispod njih nalaze se samo domaćinstva u Turskoj, Albaniji i Hrvatskoj.

Najveći rast cijena struje bilježi se u Letoniji, na Kipru i u Španiji - između 27 i 13 odsto.

Jedina evropska zemlja u kojoj je električna energija pojeftinila jeste Luksemburg i to za oko pet odsto.

Za domaćinstva u Bugarskoj, Estoniji i Rumuniji cijena kilovata iznosi između 8,7 i 10,9 evra.

Energiju najviše plaćaju Danci, Nijemci, Kiprani i Belgijanci - cijena struje kreće se između 22 i 24 evra.

Povećanje cijena električne energije najviše pogađa građane Kipra, Mađarska i Njemačke, a najmanje one u Francuskoj, Finskoj i Grčkoj.

Cijene gasa za domaćinstva povećane su za čak 12,6 odsto, što je gotovo 40 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Cijene gasa nisu se mijenjale u Rumuniji, Danskoj i Španiji, dok je taj energent najviše poskupio u Velikoj Britaniji (27odsto), Luksemburgu (22 odsto) i Belgiji.

Gas i dalje najmanje plaćaju domaćinstva u Rumuniji, Letoniji, Estoniji i Bugarskoj, između 2,8 i 4,7 evra, a najviše u Švedskoj (11,7 evra) i Danskoj.

U odnosu na kupovnu moć, povećanje cijena energenata najviše je pogodilo Bugare, Mađare i Slovence, a najmanje one u Britaniji i Luksemburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana