Manjak u budžetu FBiH 59 miliona KM

Vjekoslav Bevanda
Manjak u budžetu FBiH 59 miliona KM

SARAJEVO - Prema posljednjoj procjeni Odjeljenja za makroekonomske analize manjak prihoda u FBiH iznosi 161 milion, a manjak u federalnom budžetu 59 miliona maraka, kazao je juče ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.

On je rekao da je Ministarstvo pripremilo rebalans budžeta sa umanjenjem od 59 miliona maraka, što je dio manjka prihoda u odnosu na ono što je utvrđeno kao makroekonomski okvir na Fiskalnom savjetu BiH.

- Do sredine iduće nedjelje trebalo bi da završimo rebalans budžeta, te da ga uputimo na Vladu i Parlament - kazao je Bevanda.

Kada je riječ o budžetu za narednu godinu, dodaje Bevanda, prije mjesec dana napravljen je dokument okvirnog budžeta, ali da on nije prošao Vladu jer su zahtjevi budžetskih korisnika bili 3,9 milijardi maraka, a budžet za iduću godinu projektovan je na 1,7 milijardi maraka uključujući i tranšom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Bez te tranše, kaže Bevanda, budžet bi iznosio 1,4 milijarde maraka.

- Ministri i ostali budžetski korisnici su za to da se budžet stavi na realnu osnovu, ali nisu za to se diraju njihovi resori - kazao je Bevanda.

On je rekao da su u FBiH u toku razgovori sa delegacijom MMF- o ispunjavanju obaveza preuzetih stend-baj aranžmanom.

- Definisano je i zaključeno da je dio obaveza izvršen i to se odnosi na rebalansiranje budžeta i nekih drugih stvari iz nadležnosti Ministarstva finansija, uključujući i konsolidovane budžete kantona - naglasio je Bevanda.

Borci

Predsjednik Vlade FBiH Mustafa Mujezinović ocijenio da će u razgovorima sa predstavnicima MMF-a, o ispunjavanju uslova koji se odnose na stend-baj aranžman, najteže biti riješiti pitanje boračkih revizija u FBiH. Mujezinović je naveo da za rješavanje ovih problema dominiraju dva prijedloga koje su ponudila boračka udruženja proistekla iz Armije BiH i HVO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana