Manjak novca koči izgradnju malih HE

Tanja Kovačević
Manjak novca koči izgradnju malih HE

BANjA LUKA - Sporo izdavanje urbanističkih i građevinskih saglasnosti u lokalnim zajednicama, nedostatak finansijskih i tehničkih sredstava, te nedovoljno poznavanje koncesija, kao novog oblika društveno-ekonomskih aktivnosti, najveći su problemi za početak izgradnje malih hidroelektrana u Srpskoj.

Na ovo su juče na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ukazali učesnici radionice "Male hidroelektrane u Republici Srpskoj".

- Želimo podstaći sve učesnike koji su uključeni u projekat izgradnje malih HE da se aktiviraju, da bi se realizovalo 107 dodijeljenih koncesija. Do sada je ovo išlo veoma sporo, jer je zakonom regulisano da proces, od dodjele koncesije do početka rada, zahtijeva angažovanje više ministarstava, agencija, komisija i lokalnih zajednica - rekao je pomoćnik ministra za industriju, energetiku i rudarstvo RS Ljubo Glamočić.

Dodao je da je za sada realizovan zanemariv broj projekata.

- Kada bi bile izgrađene sve HE to bi rezultiralo proizvodnjom oko 1.400 gigavat-časova struje, a to bi bila investicija od oko 400 do 450 miliona evra - rekao je Glamočić.

Koncesionar koji je napravio malu hidroelektranu, Dragomir Malić rekao je da je najveća barijera za izgradnju ovih hidroelektrana opštinska birokratija.

- U Foči smo 2004. godine predali zahtjev za izdavanje saglasnosti za izgradnju tri mini HE, koji ni do danas nije riješen. Samo jedna trećina hidropotencijala u RS je iskorišćena, što znači da se gube milioni maraka - rekao je Malić. Istakao je da bi rješavanje ovog problema ubrzao prenos administrativnih nadležnosti na Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

- Izgradnjom bi došlo do razvoja turizma, izgradnje ribogojilišta i zapošljavanja radnika. Ono što opredjeljuje investitore da ulažu u ovu oblast je profitabilnost projekta, jer očekujemo da će nove cijene struje biti povećane, kao što su već odavno u većini zemalja u regionu - rekao je Malić.

Udruženje koncesionara

Predsjednik Udruženja koncesionara Srpske Nenad Opačić rekao je da je u Udruženju oko 40 odsto koncesionara i pozvao ostale da se priključe, jer će tako brže otklanjati probleme.

- Jedna hidroelektrana treba da bude puštena u rad u aprilu, dok je oko 20 objekata u fazi dobijanja građevinske dozvole - rekao je Opačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana