Manjak kadra u Srpskoj krati radno vrijeme

Anita Janković Rečević
Manjak kadra u Srpskoj krati radno vrijeme

BANjALUKA - Da problem nedostatka radne snage u Republici Srpskoj svakim danom postaje sve ozbiljniji, pokazuju svjedočenja pojedinih poslodavaca koji su primorani da skraćuju radno vrijeme, pa čak i potpuno zatvaraju objekte jer nema ko da obavlja poslove.

U nekoliko maloprodajnih objekata lanca pekara “Manja”, koje posluju u okviru banjalučke kompanije “Krajina klas”, radno vrijeme je skraćeno za nekoliko časova u danima vikenda.

Vlasnik te kompanije, koji je ujedno i predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić za “Glas” kaže da su se na skraćenje radnog vremena odlučili jer nemaju dovoljno kadra, navodeći da im u maloprodaji trenuto nedostaje između 15 i 20 radnika.

- Nisam jedini koji skraćivanjem radnog vremena nastoji da prebrodi problem nedostatka kadra. Iz istog razloga smo nekoliko objekata zatvorili, a s tom praksom ćemo vjerovatno i nastaviti dok ne dođu stranci u masovnijem broju. Već sada u proizvodnji zapošljavamo 25 stranaca. Kraće radno vrijeme ima niz negativnih posljedica i u konačnici poskupljuje krajnji proizvod jer se cijena kirije, utrošene struje i svega ostalog dijeli na manji broj prodatih proizvoda - rekao je Trivić.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović navodi da već nekoliko godina dio ugostitelja jedan dan u sedmici, najčešće nedjeljom ili ponedjeljkom, uopšte ne radi ili radi samo jednu smjenu.

- Nije to masovna pojava, ali takav trend svakako postoji. Ugostitelj koji ne može da obezbijedi slobodan dan radnicima zbog manjka kadra primoran je da jedan dan u sedmici zatvori lokal - priča Kurtinović za “Glas”.

On smatra da je takva praksa pogubna za ugostiteljstvo.

- U marketu i pekari hljeb možete kupiti za dva dana, ali ne možete ručati ili popiti kafu za dva dana. Nisu finansijski gubici zbog takvih mjera posebno izraženi, koliko mogući problem gubitka gostiju. Takvim potezima stalne goste tjeramo u druge lokale. Koncept ugostiteljstva zasniva se na radu svih sedam dana u sedmici - dodao je Kurtinović.

I predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić saglasan je da kvalitetne radne snage nedostaje domaćem tržištu, ali iznosi i podatke zbog kojih bi se situacija u dogledno vrijeme mogla preokrenuti.

- Prerađivačka industrija u Republici Srpskoj je u izvjesnoj krizi, što je vidljivo i u padu fizičke proizvodnje, ali i zaposlenosti. U prvih osam mjeseci ove godine, za razliku od lani, bilježimo pad proizvodnje u prerađivačkim djelatnostima za 5,7 odsto, dok je zaposlenost manja za 2,7 odsto. Privrednici, svjesni stanja na domaćem tržištu rada, nastoje da u svojim preduzećima zadrže kadar bez obzira na pad obima proizvodnje - rekao je Ćorić. On je istakao da je ovo doba u godini kada se kroje poslovni planovi za iduću sezonu, te da će nakon toga biti poznate količine narudžbi iz inostranstva, od kojih će zavisiti i potreba za radnicima.

Veća zarada

Pero Ćorić smatra da, ako ima dovoljno posla, ne treba pribjegavati kraćem radnom vremenu, već povećati zaradu raspoloživoj radnoj snazi.

- Treba da se radi i da zaposleni budi plaćeni po zakonu, a to je 30 odsto za prekovremeni rad. Smatram da bi to bilo korisno i za poslodavca da završi poslove, a i za radnika jer će više zaraditi - kazao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana