Manja štednja se ne oporezuje

Agencije
Manja štednja se ne oporezuje

Pariz, Nikozija - Zemlje evrozone jednoglasno su pristale da se manji depoziti do 100.000 evra u kiparskim bankama ne oporezuju, prenijele su agencije.

Kako je izjavio francuski ministar finansija Pjer Moskovisi, Francuska se od samog starta protivila oporezivanju manjih bankarskih depozita.

On je rekao da je ova odluka donijeta jednoglasno, a naglasio je i da je u Evropi duboko ukorijenjen princip prema kojem bankarski depoziti u iznosu manjem od 100.000 evra ne smiju biti dirani. Kiparski partneri iz evrozone su u subotu dogovorili uvođenje poreza na bankarsku ušteđevinu, u zamjenu za puštanje pomoći Kipru od deset milijardi evra.

Prema originalnom sporazumu o pomoći Kipru, EU, MMF i ECB dogovorili su se da nametnu Kipru porez od 6,75 odsto na depozite do 100.000 evra i od 9,9 odsto na veće depozite.

Ovom jednokratnom mjerom bi bilo prikupljeno 5,8 milijardi evra.

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris juče je u Moskvi trebalo da razgovara s ruskim zvaničnicima o, kako javljaju ruski mediji, novoj pozajmici toj zemlji.

Moskva je upozorila da će porez na uloge u bankama zadati težak udarac ruskim kompanijama. Prema procjenama, u kiparskim bankama je oko 20 milijardi dolara ruskog kapitala.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je predloženi porez opisao kao nepravedan, neprofesionalan i opasan.

Parlament Kipra trebalo je juče poslije podne da glasa o kontroverznom porezu na bankarske depozite, a po ocjeni nekih evropskih ekonomskih analitičara, moguće je da će glasati protiv ove mjere.

Saopštenje o uvođenju poreza na bankovne račune podstaklo je uznemirenost na evropskim finansijskim tržištima.

Centralna banka je saopštila da će banke na Kipru ostati zatvorene do sutra, a nisu radile ni juče kao ni danas.

Razlog je izbjegavanje redova na bankovnim šalterima, kao i masovno podizanje štednih uloga.

Najava naplate jednokratnog poreza na bankarske depozite izazvala je bijes kiparske javnosti.

Demonstranti na Kipru nosili su transparente na kojima su okrivljivali Njemačku za kontroverzni dogovor o finansijskoj pomoći.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras saopštio je da je Grčka spremna da apsorbuje filijale tri kiparske banke koje posluju u Grčkoj i dodao da su podružnice kiparskih banaka u Grčkoj izuzete od poreza.

Srbija

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da bi Srbija trebalo da dobije spisak njenih građana koji štede u bankama na Kipru. Prema njegovim riječima, Srbija bi trebalo da pomogne tim građanima, koji bi objasnili odakle im novac i zbog čega ga drže u bankama na Kipru, s obzirom na to da domaći zakon to ne dozvoljava, osim ljudima koji u toj zemlji žive i rade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana