Manja sjetva i oskudnija žetva

Vanja Popović
Manja sjetva i oskudnija žetva

BANjA LUKA - Prošle godine zasijano je dvostruko manje pšenice nego što je planirano Strategijom razvoja poljoprivrede Republike Srpske, zbog čega je i žetva bila oskudnija.

- Opet imamo sušan septembar, a cijene đubriva u odnosu na prošlu godinu, veće su za 20 odsto. Sve to će ponovo otežavati sjetvu, a planirano je da se pšenicom zasadi pedesetak hiljada hektara - rekao je šef Zavoda za strna žita Poljoprivrednog instituta RS Dragan Mandić.

Istakao je da zbog nepovoljnih klimatskih prilika lani nisu zasađene planirane količine, pa je požnjeveno samo 35 hiljada hektara sa zasijanom pšenicom.

Dodao je da se osim pšenice u jesenjoj sjetvi, siju i druga strna žita kao što su ječam, tritikale, raž.

- Površine na kojima će biti zasađen ječam su desetak hiljada, tritikale od 7.000 do 8.000, a raž na oko 3.000 hektara. Međutim, zbog toga što ove žitarice manje napadaju biljne bolesti i što se mogu saditi i u lošijim uslovima, postoji tendencija povećanja njihove sjetve - istakao je Mandić.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske lani je na 64 odsto zemljišta zasijano žito, na 23 odsto krmno bilje, na 11 odsto povrće, dok je na dva odsto površine zasijano industrijsko bilje.

U 2006. godini je bilo 834 hiljade hektara obradivih površina, a u 2007. godini 827 hiljada hektara.

Privatna poljoprivredna gazdinstava lani su se prostirala na 792 hiljade hektara, što je za pet hiljada hektara manje nego u 2006. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana