Manja potražnja za naftom

Glas Srpske
Manja potražnja za naftom

PARIZ - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u petak je objavila izvještaj u kojem je ponovno revidirala naniže svoje prognoze naftne potražnje u ovoj godini.

IEA, inače savjetnik 28 nacija potrošača sirove nafte, pad potražnje objašnjava produbljivanjem globalne recesije, prenosi Blumberg.

IEA je snizila procjene dnevne potražnje za naftom u 2009. za milion barela, na 83,4 miliona barela, što predstavlja smanjenje za 2,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Navedena je agencija takođe izjavila da prvi put u posljednjih petnaest godina očekuje pad dnevne naftne potražnje i u zemljama koje nisu članice Organizacije za privrednu  saradnju i razvoj, i to za a 760.000 barela, na 45,2 miliona barela, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje od 4,9 odsto.

U bogatima zemljama članicama Organizacije za privrednu  saradnju, IEA prognozira smanjenje dnevne naftne potražnje za 4,9 odsto, odnosno 760.000 barela na 45,2 miliona barela. Međunarodna agencija za energetiku nedavni uzlet cijena nafte objašnjava nadama finansijskih tržišta da se stanje u globalnoj privredi počinje popravljati, ali slabi privredni  fundamenti ograničiće rast cijena u drugoj polovini godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana