Malim preduzećima 19,12 miliona evra

Tanja Šikanjić
Malim preduzećima 19,12 miliona evra

BANjALUKA - Malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Republici Srpskoj od danas je na raspolaganju 19,12 miliona evra iz nove kreditne linije Investiciono-razvojne banke RS (IRB) koju je kreirala Svjetska banka.

Šef ovog projekta u IRB-u Zlatko Popović rekao je juče u Banjaluci, predstavljajući ovu kreditu liniju, da će ova sredstva biti plasirana putem šest banaka.

- Radi se o kreditnom projektu Svjetske banke koji se realizuje za čitavu BiH, i to u iznosu od 47,8 miliona evra, od čega Srpskoj pripada 19,12 miliona - rekao je Popović i dodao da su do sada ugovori potpisani sa četiri banke i to sa NLB Razvojnom bankom, Novom bankom, Unikredit, te Rajfajzen bankom, a očekuje se zaključivanje ugovora i sa Inteza i Hipo Alpe Adrija bankom.

Popović kaže da su sredstva iz ove kreditne linije namijenjena malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za finansiranje investicija u osnovna i obrtna sredstva.

- Maksimalan iznos kredita je 2,5 miliona evra, sa maksimalnim rokom otplate do deset godina uz grejs period do tri godine, u zavisnosti od potrebe samog projekta - rekao je Popović.    

Dodao je da će kamatna stopa za krajnje korisnike iznositi od 6,2 do 7,7 odsto. Krajnji rok za korišćenje sredstava iz ove kreditne linije je 31. jul 2014. godine.

Predstavnik Svjetske banke Haris Mešinović rekao je da je Svjetska banka odobrila ovaj zajam BiH u decembru 2009. godine.

- Poslije toga uslijedio je proces ratifikacije, a kredit je postao efektivan u avgustu prošle godine - kazao je Mešinović.

Uslovi

Zlatko Popović je rekao da za kreditna sredstva iz ove kreditne linije mogu da apliciraju mala i srednja preduzeća ili preduzetnici koji zapošljavaju manje od 250 radnika, čiji godišnji promet ne prelazi 50 miliona evra, te čija aktiva po bilansu stanja ne prelazi 43 miliona evra.

- Preduzeće koje traži kredit mora da bude propisno licencirano od nadležnih poreskih organa, kao i da se bavi agropreradom, proizvodnjom i obradom hrane ili da je povezano sa uslugama iz ovih djelatnosti - dodao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana