Mali akcionari žele peti sprat Boske

Marina Čigoja, Foto: A. Čavić
Mali akcionari žele peti sprat Boske

Banjaluka - Mali akcionari Robne kuće "Boska" donijeli su juče odluku da izdvoje svoj kapital iz ovog preduzeća i da na petom spratu ove robne kuće formiraju novo preduzeće koje će se zvati Nova robna kuća "Boska".

Predsjednik Skupštine Udruženja malih akcionara "Boske" Jelena Blagojević rekla je poslije Skupštine Udruženja malih akcionara da će njihovi stavovi biti proslijeđeni upravi preduzeća i Ministarstvu trgovine i turizma RS.

- Tražimo da malim akcionarima, koji imaju 16,80 odsto kapitala, za početak pripadne peta etaža "Boske" koja je neiskorišćena - rekla je Blagojevićeva i dodala da će na Skupštini akcionara ovog preduzeća, koja je zakazana za 10. decembar, male akcionare zastupati bivša radnica "Boske", pravnica Milana Vukojević.

Ona je istakla da je Direkcija za privatizaciju RS umanjila kapital internih akcionara sa 51,88 odsto na svega 16,80 odsto kapitala u preduzeću.

- Mimo znanja i  saglasnosti malih akcionara, Skupština akcionara preduzeća je u aprilu prošle godine donijela odluku o pokriću gubitka od 19,9 miliona KM na teret kapitala, čime je kapital preduzeća praktično prepolovljen, sa 42,8 miliona KM na sadašnjih 22,8 miliona KM - kazala je Blagojevićeva i dodala da se ni poslije toga poslovanje preduzeća nije poboljšalo, već se nastavilo sa gubicima.

- Zbog toga je uprava preduzeća predložila da Skupština akcionara zakazana za 10. decembar donese odluku o zaduženju RK "Boska" za tri miliona KM, od čega planiraju milion KM  odmah da  ulože u prolongiranje  postojećeg kredita, a jedan dio za  izmirenje tekućih obaveza i za trajna obrtna sredstva. Iako je imovina "Boske" već data pod hipoteku, takođe bez znanja i saglasnosti malih akcionara, kako smo informisani, uprava planira da kredit dobije zalaganjem hipoteke nad drugom zgradom u vlasništvu "Boske" i pripadajućim zemljištem - kazala je Blagojevićeva. 

Sekretar Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović rekao je da Savez u potpunosti podržava zaključke Udruženja malih akcionara RK "Boska".

- Jedini način da se poslije 20 godina konačno riješe nagomilani problemi "Boske" je da se ozbiljno razmatraju zahtjevi onih koji su ovo preduzeće stvarali. Nije logično da robna kuća koja se nalazi u centru najvećeg grada RS i ima ogroman prostor posluje sa gubicima - istakao je Jugović.

Sa direktorom "Boske" Ljubomirom Dakićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt jer se nije javljao na mobilni telefon.

Tužba

Zbog duga od 2,3 miliona maraka koje RK "Boska" ima prema Investiciono-razvojnoj banci RS po osnovu emitovanih obveznica, prema ranijim najavama IRB-a, juče je trebalo da bude podnesena tužba protiv "Boske". Međutim, u IRB juče nisu željeli konkretno da kažu da li su podnijeli tužbu.

- IRB se već izjasnila po pitanju tužbe i više se neće oglašavati o ovom pitanju do završetka sudskog postupka ili do izmirenja dužničkih obaveza RK "Boska" mimo sudskog postupka - rekao je portparol IRB-a Zoran Popović.

Obaveze "Boske" na osnovu prve rate su 2.299.254 KM. Na ovu sumu se obračunava zakonska zatezna kamata koja je dostigla 58.000 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana