Mala preduzeća temelj ekonomije

Marina Čigoja
Mala preduzeća temelj ekonomije

BANjA LUKA - Mala i srednja preduzeća su temelj ekonomije, odnosno privrede cijele EU i ostvaruju više od 90 odsto ukupnog prihoda u svakoj ekonomiji EU, rekao je juče u Banjoj Luci ambasador Češke u BiH Jirži Kudela na otvaranju šeste sesije "Parlamenta za Evropu".

Na skupu, čiji je organizator Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, razmatrane su teme o razvoju malih i srednjih preduzeća, te harmonizacija statističkog sistema BiH.
Kudela je rekao da na hiljadu stanovnika u Češkoj ima oko 80 malih i srednjih preduzeća, dok u zemljama EU taj broj iznosi 45, a u BiH na hiljadu stanovnika ima svega sedam do osam takvih preduzeća.

Ekspert za mala i srednja preduzeća u BiH Jasmina Ahmetbašić istakla je da veliki značaj za razvoj, odnosno osnivanje i poslovanje malih i srednjih preduzeća, ima uklanjanje administrativnih i regulatornih prepreka.

- Postoje brojne analize o vremenu i troškovima koji su potrebni za registraciju preduzeća u BiH. U prosjeku treba oko 54 do 60 dana da se registruje preduzeće u BiH. Iako je u RS taj proces nešto brži nego u FBiH, posljednji izvještaji govore da je potrebno još mnogo toga uraditi da bismo ubrzali proces registracije - istakla je Ahmetbašićeva.

Viši savjetnik u Ministarstvu javne uprave Slovenije Teja Bagatelj kazala je da u Sloveniji postoji sistem registrovanja preduzeća na jednom mjestu tzv. "van stop šop".

- To je sistem kojim omogućavamo firmama da se registruju u roku od tri dana i to besplatno. Ovaj sistem omogućava preduzećima da obave 1,6 miliona takvih procedura godišnje i to nije prednost samo za preduzeća koja se žele registrovati, nego i postojećim preduzećima koja mogu da promijene stvari u svojoj registraciji ili da okončaju radni status. Ako bi sva preduzeća koristila ovaj sistem registracije, moglo bi se uštedjeti 10,2 miliona evra godišnje - istakla je Bagatelj.

Član odbora Udruženja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Češke Pavla Breckova rekla je da njena zemlja najviše novca iz EU povlači upravo za mala i srednja preduzeća.

U EU postoji oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća i to predstavlja 99 odsto od ukupnog broja preduzeća.

Statistika

Zamjenik generalnog direktora EUROSTATA Mari Bohata rekla je da statistika treba da ima temeljnu ulogu u transparentnom i otvorenom procesu donošenja odluka u svakom društvu. Kada je u pitanju popis stanovništva u BiH, odnosno isticanja nacije i vjere, rekla je da postoji propis na evropskom nivou kojim se ovo pitanje reguliše za cijelu zajednicu.

- Ali, zemlje mogu i individualno da se potrude da ispune one potrebe koje svaka od njih pojedinačno ima - naglasila je Bohata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana