Mala i srednja preduzeća nosioci privrede Srpske

Marina Čigoja
Mala i srednja preduzeća nosioci privrede Srpske

BANjALUKA - Mala i srednja preduzeća čine 99 odsto svih privrednih subjekata i zapošljavaju 78 odsto od ukupno zaposlenih lica u Srpskoj.

Rekao je to juče ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, obrazlažući poslanicima Narodne skupštine RS Nacrt strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u RS od 2011. do 2013. godine.

Ova preduzeća u 2009. godini ostvarila su 78 odsto ukupnih prihoda i 75 odsto ukupne dobiti svih preduzeća u Srpskoj.

- Mala i srednja preduzeća i radnje ostvarili su 12,2 milijarde ukupnih prihoda. Ovi subjekti su u 2009. godini u budžet RS uplatili 86,74 miliona poreza na dobit, oko 9,8 miliona republičke takse i 10,9 miliona komunalne takse - navodi se u Nacrtu strategije.

Kovačević je istakao da Strategija ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti domaće privrede na evropskom i svjetskom tržištu.

- Jedan od ciljeva strategije jeste da se kompletira i učini funkcionalnom razvojna infrastruktura za podršku malim i srednjim preduzećima na svim nivoima - rekao je Kovačević.

On je napomenuo da sve zemlje u okruženju i EU posvećuju veliku pažnju podsticaju razvoja malih i srednjih preduzeća i zanatskog preduzetništva.

Kovačević je naglasio da je strategija usklađena sa Poveljom za mala i srednja preduzeća i evropskim Aktom o malim i srednjim preduzećima, te da je izradi strategije prethodila analiza stanja u ovoj oblasti, čiji rezultati govore da je RS učinila značajne korake u ovom poslu.

U skladu sa statističkim standardima EU, u Srpskoj je broj MSP i radnji na 1.000 stanovnika iznosio 26,6. U Nacrtu se ističe da administrativne i regulatorne prepreke predstavljaju najveći problem ovim privrednim subjektima.

Kao ciljevi za sljedeći period navodi se i to da ukupan broj radnji treba da se poveća do kraja 2015. za oko 15 odsto, do ukupnog broja od oko 31.000 radnji, a ukupan broj preduzeća za oko 20 odsto, do ukupnog broja od oko 17.000 preduzeća.

Zatvaranje

U Nacrtu strategije navodi se da je svjetska ekonomska kriza značajno uticala na zatvaranje subjekata, a posebno radnji te je u 2009. godini od ukupno zatvorenih 6.416 subjekta, 87,5 odsto radnji. Što se tiče novootvorenih subjekata u 2009. godini, ukupno je osnovano 3.985 subjekata gdje opet dominiraju radnje sa 81,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana