Maksimalno zaduženje 66,9 miliona maraka

Marina Čigoja
Maksimalno zaduženje 66,9 miliona maraka

Banjaluka - Odlukom o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa koju je Vlada RS usvojila prošle sedmice, precizirano je da maksimalan iznos kratkoročnog duga po glavnici na kraju 2013. godine može biti 66,9 miliona maraka.

U Ministarstvu finansija Srpske rekli su "Glasu Srpske" da je Vlada poslije usvajanja ovu odluku uputila u proceduru u Narodnoj skupštini RS.

- Ovom odlukom propisani su uslovi pod kojima se Republika Srpska može zadužiti za emisiju trezorskih zapisa u toku 2013. godine. Maksimalan iznos stanja kratkoročnog duga po glavnici na kraju 2013. godine može da iznosi 66.992.000 KM, definisana je kamatna stopa na osnovu ove vrste zaduživanja, te rok dospijeća najduže do godinu - kazali su u Ministarstvu finansija.

Dodali su da stanje kratkoročnog duga po osnovu emitovanih trezorskih zapisa u 2013. godini ne može preći osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

- Emisijom trezorskih zapisa izvršiće se usklađivanje neravnomjernog priliva sredstava u budžet sa potrebama blagovremenog izvršavanja planiranih obaveza budžeta - kazali su u Ministarstvu.

Pored toga, dodali su, trezorski zapisi kao kratkoročni instrumenti na tržištu hartija od vrijednosti, kao i trgovanje s njima na berzi, doprinose razvoju tržišta hartija od vrijednosti.

- Trezorski zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti i u toku jedne kalendarske godine obavi se više aukcija trezorskih zapisa. Oni mogu biti emitovani svakih sedam dana, pa u skladu s tim treba da se planira i bruto priliv u budžetu - naglasili su u Ministarstvu finansija.

Ističu da neki od emitovanih trezorskih zapisa dospijevaju i budu plaćeni  u istoj godini, te se uvijek posmatra stanje duga kao ograničena kategorija, a ne svi ostvareni prilivi sredstava u budžet RS.

Ekonomska politika

U Ekonomskoj politici RS za iduću godinu predviđeno je da se kao alternativni izvor finansiranja koristi aukcija trezorskih zapisa i emisija dugoročnih obveznica na domaćem i međunarodnom tržištu.

- U 2011. i 2012. godini izvršeno je devet aukcija trezorskih zapisa radi rješavanja problema likvidnosti i njihov nastavak planiran je i u 2013. godini. Pored aukcije trezorskih zapisa, izvršene su i tri emisije dugoročnih obveznica za finansiranje budžeta RS. Od 2011. do 30. septembra 2012. godine po osnovu trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica ukupno je plaćeno 120,17 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosi 115,02 miliona KM, a na kamatu 5,15 miliona KM - navodi se u Ekonomskoj politici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana