Maksi prodat za 932 miliona evra

Tanja Šikanjić
Maksi prodat za 932 miliona evra

BEOGRAD - Belgijska kompanija "Delez" preuzela je juče 100 odsto srpske "Delta Maksi grupe" za 932,5 miliona evra, saopšteno je iz "Delta holdinga".

U cijenu su uključena i neto dugovanja "Maksija" od 300 miliona evra. Transakcija obuhvata vlasništvo nad nekretninama u više od polovine prodavnica u Srbiji i sedam distributivnih centara "Delta Maksi grupe". Ovo je najveća investicija u Srbiji.

Predsjednik i generalni direktor "Deleza" Pjer-Olivije Beker rekao je da je kompanija izuzetno zadovoljna ovom transakcijom, koja u potpunosti podržava njen ubrzani rast.

- Stanovnicima Srbije biće ponuđeni novi proizvodi, a "Delez" će  u Srbiji otvoriti nova radna mjesta, jer će biti povećan broj zaposlenih u "Maksiju", koji sada iznosi 15.000 - rekao je Beker i naveo da će "Delez grupu" u Srbiji voditi domaći menadžment.

Izvršni potpredsjednik "Delez grupe" Stefan Dešemaker izjavio je da će ovaj potez veoma pozitivno djelovati na razvoj belgijske kompanije i omogućiti joj da postane vodeći igrač u regionu i jugoistočnoj Evropi.

- Ako sve bude išlo prema planu, transakcija će u potpunosti biti okončana u trećem kvartalu ove godine, najvjerovatnije u septembru - rekao je Dešemaker.

Predsjednik "Delta holdinga" Miroslav Mišković rekao je da prodaja "Delta Maksija" "Delez grupi" predstavlja veliku finansijsku podršku srpskoj kompaniji za dalji razvoj agrara i sektora nekretnina.   

On je, na konferenciji za novinare povodom prodaje "Maksija", poručio klijentima i dobavljačima "Delte" da će u "Delezu" imati dobrog partnera i izrazio uvjerenje da će, zahvaljujući njihovom dolasku u Srbiju, u poslovanje biti uvedeni i evropski standardi od kojih će svi imati koristi.

- Ovaj ugovor je prvi veliki korak ka Evropskoj uniji - naglasio je Mišković.

Generalni direktor i direktor korporativnih komunikacija "Delta holdinga" Jelena Krstović rekla je će porez od prodaje "Delta Maksija" biti plaćen u Srbiji.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ocijenio je da bi ova akvizicija trebalo da stvori uslove za konkurenciju, sniženje cijena, kao i poboljšanje kvaliteta i asortimana proizvoda.

Domaći privrednici očekuju da će belgijski trgovinski lanac urednije plaćati dobavljačima za isporučenu robu, ali i da će "ulazak" na police tog lanca biti teži.

"Delez" u svom lancu ima 2.800 prodavnica, a u 2010. godini imao je prihod od 20,8 milijardi evra. Zapošljava oko 137.000 ljudi.

"Merkator"

Prodaja trgovinskog lanca "Delta Maksi" belgijskom "Delezu" značiće možda atraktivniju cjenovnu ponudu na srpskom tržištu, ali se ne očekuju nikakvi cjenovni udari. Član Uprave "Merkatora" za područje trgovine jugoistočne Evrope Stanka Čurović rekla je da prodaja "Maksija" ne mora da znači i cjenovni udar na stanovništvo, ali može da znači bolju ponudu. Ona je dodala da će se tržište sigurno suočiti i sa novim ponudama, koje će da prati i "Merkator".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana