Mađarska ponuda Hrvatskoj: Mi vama Hrvatsku i BiH, vi nama Srbiju i Sloveniju!

Večernji list
Mađarska ponuda Hrvatskoj: Mi vama Hrvatsku i BiH, vi nama Srbiju i Sloveniju!

Zagreb - Predstavnici mađarske naftne kompanije “Mol” predložili su hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji “Ina” da preuzme “Molove” benzinske pumpe u Hrvatskoj i BiH, a zauzvrat da se odreknu poslovanja na tržištima Slovenije i Srbije.

Predloženo je i da se izdvoji 300 stručnjaka iz “Naftaplina” u novu zajedničku kompaniju “Ine” i “Mola” za istraživanje i razvoj.

- Nema šanse da na to pristanemo. Svi znaju da je istraživanje i razvoj Inin Forte i najprofitabilniji dio. Izdvajanjem tog dijela Ina bi praktično prestala da bude vertikalno orijentisana kompanija - rekao je sagovornik “Večernjeg lista”.

S obzirom na to da je riječ o dva velika tržišta na kojima “Ina” zasad posluje u vrlo malom obimu, u Vladi smatraju da bi prihvatanjem “Molovog” prijedloga “Ina” značajno ograničila mogućnosti svog rasta u budućnosti.

Takođe, tvrde, pitanje je što bi se dobilo preuzimanjem cijelog biznisa u Hrvatskoj i BiH, s obzirom na to da se maloprodajni objekti “Tifon” i “Energopetrol” i danas uglavnom snabdijevaju iz “Ininih” rafinerija, navodi list.

Vlada ima negativan stav i prema prijedlogu formiranja nove zajedničke kompanije za istraživanje.

S obzirom, da je “Naftaplin” najprofitabilniji dio “Ine”, tu ideju u Vladi tumače kao cijepanje hrvatske naftne kompanije, čime bi uticaj države bio dodatno razvodnjen.

Iz mađarske naftne kompanije “Mol” ističu da ovaj prijedlog ne treba tumačiti dramatično, te da je ideja da se pojača znanje i vještina, kao i profit na nivou grupe.

- Nema govora o padu uticaja države kao dioničara, to se ne može ni provesti bez njenog pristanka - naveo je “Molov” šef međunarodnih komunikacija Domokos Zolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana