Luj Viton najskuplja evropska robna marka

Glas Srpske
Luj Viton najskuplja evropska robna marka

BEČ - Francuska modna kuća "Luj Viton" ima najvredniju robnu marku u Evropi, pokazalo je istraživanje Evropskog instituta u Beču, prenijele su agencije.

Drugo mjesto među 3.000 evropskih robnih marki zauzima finska "Nokija".

Proizvodi prestižne modne kuće "Luj Viton", koja je osnivana 1854. godine, od simbola za kvalitetan prtljag, vremenom su postali statusni simbol.

- "Luj Viton" trenutno vrijedi 27,6 milijardi evra, a cijena akcija samo je jedan od elemenata koji određuju njenu vrijednost - kažu marketinški stručnjaci.

Ističu da je vrijednost ove francuske robne marke porasla uprkos krizi.

- Zahvaljujući popularnosti luksuznih proizvoda u Kini i slabom evru, prihod od prodaje proizvoda "Luj Vitona" prevazišao je sva očekivanja. Samo u posljednja tri mjeseca prihod ove modne marke skočio je za četvrtinu i premašio pet milijardi evra - rekao je direktor beogradske marketinške agencije "Mek Ken Erikson" Zdenka Milanović.

Vrijednost robne marke najvećeg svjetskog proizvođača mobilnih telefona "Nokija" iznosi 25,3 milijarde evra.

- Iako su akcije kompanije ove godine pale za petinu, jer je gubila korak na tržištu "pametnih" telefona, "Nokija" i dalje vrijedi milijarde evra - kažu analitičari.

Predsjednik Upravnog odbora "Nokije" Jorma Olila kaže da u kompaniji nastoje da ponovo uhvate korak sa novim svijetom koji je donio razvoj softvera.

Kanađanin u Finskoj

Jorma Olila kaže da je "Nokija" imenovanjem Kanađanina i bivšeg direktora "Majkrosofta" Stivena Elopa, za prvog čovjeka kompanije, napravila zaokret u dosadašnjoj poslovnoj politici.

- Postavljanje Kanađanina na rukovodeće mjesto finske kompanije, radikalan je korak koliko i imenovanje Italijana za selektora engleske fudbalske reprezentacije. Od njega očekujemo da "Nokiji" vrati staru slavu - kažu u "Nokiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana