Luanda najskuplji grad

Glas Srpske
Luanda najskuplji grad

VAŠINGTON - Svjetsko istraživanje troškova života koje potpisuje Merser konsalting, a koje je obuhvatilo 214 gradova na pet kontinenata, pokazalo je da je Luanda u Angoli svjetski najskuplji grad, a Karači najjeftiniji, prenose agencije.

Istraživanje je obuhvatilo i neke države regiona, pa je Zagreb na poziciji broj 100, Beograd 189, Sarajevo 192, a Skoplje na 200. mjestu.

Tokio je, isto kao i prošle godine, ostao na drugom mjestu, a Ndžamena na trećem. Slijedi Moskva, peta je Ženeva, a Osaka šesta. Cirih je sa šestog pao na sedmo mjesto, dok je Hongkong ove godine deveti.

U obzir su uzeti troškovi u više od 200 predmeta u svakom mjestu, uključujući stanovanje, prevoz, hranu, odjeću, domaćinstvo i zabavu. To je svjetski najobuhvatnija anketa ovog tipa i napravljena je prije svega za velike kompanije i vlade da bi što bolje odredili naknade za svoje radnike u drugim zemljama. Sveukupno gledano, troškovi života u gradovima u Evropi u 2011. godini ostali su relativno stabilni, dok je u Africi došlo do povećanja troškova života u nekim ključnim gradovima. U Sjevernoj Americi povećanje cijena benzina i dalje doprinosi rastu potrošačkih cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana