Lož-ulje nelegalno u automobilima

Marina Čigoja
Lož-ulje nelegalno u automobilima

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje BiH otkrila je brojne malverzacije prilikom korišćenja lož-ulja za koje je utvrđeno da se koristi za pogon vozila i građevinskih mašina, a da su ga poreski obveznici koji su ga uvozili fiktivno razduživali na pojedina fizička i pravna lica.

U analizi koju je uradila UIO ističe se da je u 2009. i 2010. u odnosu na 2008. godinu vidljiv trend rasta registrovanih vozila i prodaje lož-ulja, dok je došlo do pada prodaje goriva i prosječne potrošnje goriva.

- U kontrolama koje su do danas sprovedene utvrđen je veliki broj zloupotreba kad je u pitanju korišćenje lož-ulja. Kod određenog broja obveznika utvrđeno je da su ogromne količine lož-ulja razdužili na nekog trećeg, a prilikom kontrole tog trećeg lica, utvrdi se da on tu količinu lož-ulja nije mogao da potroši - naglasili su u UIO.

Dodali su da su do sada izdata 54 prekršajna naloga sa kaznama u iznosu od 35.000 KM, a da trenutno i Sektor za poreze u UIO sprovodi detaljne kontrole sa aspekta PDV-a.

Inspektor za poreze u UIO je dobio zadatak da provjeri kompletno knjigovodstveno stanje i plaćanje obaveza za firme koje se bave uvozom i distribucijom nafte i naftnih derivata u BiH. Prema nezvaničnim informacijama, jedna od firmi koja se kontroliše je "Rivijera 88" Banjaluka.

- Konačne rezultate imaćemo po okončanju svih kontrolnih aktivnosti. Činjenica je da je odmah po pokretanju kontrola došlo do značajnog smanjenja uvoza i prodaje lož-ulja u BiH - kažu u UIO.

Zakonom o akcizama u BiH na lož-ulje plaća se akciza od 30 feninga po litru, ali se na njega ne plaća putarina za puteve od 0,15 KM po litru i putarina za izgradnju autoputeva od 0,10 KM po litru.

Zakon o akcizama u BiH predvidio je i mogućnost vraćanja plaćene akcize na lož-ulje u određenim slučajevima. Pravo na vraćanje plaćene akcize na lož-ulje mogu ostvariti fizička i pravna lica koja ulje za loženje nabave i koriste za zagrijavanje stambenih i poslovnih objekata, te za zagrijavanje staklenika i plastenika za poljoprivrednu proizvodnju.

- Prema izvještajima UIO u toku 2010. godine vraćeno je 1,5 miliona KM po osnovu akcize za lož-ulje, a u 2011. godini 2,7 miliona KM što je 76 odsto više u odnosu na 2010. godinu. I ovo je razlog za pokretanje kontrola trošenja lož-ulja u BiH - naglasili su u UIO.

Ukupna vrijednost uvezenog lož-ulja u BiH u 2001. godini iznosila je 55 miliona KM.

Zakon

Zakonom o akcizama u BiH definisano je da se lož-ulje može prodavati na benzinskim pumpama, u za to posebno predviđenom skladištu ili iz samostalnih posebnih skladišta ili direktnom isporukom potrošaču.

Lož-ulje se ne smije koristiti u svrhe suprotne njegovoj osnovnoj namjeni. Ako se utvrdi da se ulje za loženje koristi kao pogonsko gorivo obračunaće se akciza od 0,30 KM po litru, na količinu koja se dobije kada se utvrđena zapremina rezervoara uveća za deset puta, a naplata tako obračunate akcize izvršiće se od vlasnika vozila. Pored akcize na tako utvrđene količine lož-ulja naplatiće se i putarina od 0,15 KM po litru za puteve i 0,10 KM za izgradnju autoputeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana