Loši prelazi nanose štetu preduzećima

Marijana Miljić
Loši prelazi nanose štetu preduzećima

Banjaluka - Stranci već na ulazu u BiH stiču ružnu sliku o zemlji jer je većina graničnih prelaza u katastrofalnom stanju, a loša infrastruktura na granicama dovodi do dužeg zadržavanja prilikom prelaska te velikih troškova preduzeća koja se bave transportom.

Prema podacima Granične policije BiH, svega 20 odsto prelaza ispunjava standarde u pogledu infrastrukture potrebne za efikasno obavljanje provjera.

- Prelazi ne posjeduju potrebnu opremu i uslove neophodne za obavljanje graničnih provjera. Međunarodni prelazi Gradiška, Brod i Doljani, koji su smješteni na najfrekventnijim putnim pravcima, imaju veoma loše uslove za rad graničara, ali i drugih službi. Na pojedinim prelazima za pogranični promet, kao što su Matkonzi, Plazikur, Bir, Orahov Do, Radež i Meštrovac uopšte ne postoje uslovi za obavljanje provjera - podaci su Granične policije BiH.

Na većini graničnih prelaza ne postoje kontrolne kabine, nadstrešnice, zaustavne rampe, video-nadzor, telefonske veze, priključak na vodu i odvod, te mokri čvor, što utiče i na suzbijanje eventualnih nezakonitosti u vezi sa prelaskom granice, a samim tim i na ukupno stanje bezbjednosti u BiH.

S obzirom na to da su međunarodni prelazi prvo mjesto kontakta putnika za zemljom u koju dolaze, stanje na većini prelaza ostavlja veoma ružnu sliku o BiH.

- Loša infrastruktura ima za posljedicu i dugotrajno zadržavanje na prelasku granice, što pored nezadovoljstva putnika prouzrokuje i velike troškove preduzećima koja se bave transportom robe i prevozom putnika, a što na kraju smanjuje i konkurentnost domaćih privrednika - kazali su u Graničnoj policiji.

Zbog svih problema, u dokumentu koji su dostavili i Predstavničkom domu Parlamenta BiH, predložili su vlastima da prilikom izrade i usvajanja budžeta planiraju i novac za ulaganje u granične prelaze. Naveli su i da je potrebno razmotriti mogućnost donošenja zaključka kojim bi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH bila obavezana da redovno sačinjava liste prioriteta za infrastrukturno ulaganje na prelazima.

- Ta lista prioriteta trebalo bi da bude usaglašena sa službama koje obavljaju poslove i zadatke na granicama - kazali su u Graničnoj policiji.

Prevoznici ističu da već deset godina ukazuju na ovaj problem, ali da nadležne institucije nisu ništa uradile da ga riješe.

- Molimo boga da ostane ovako, da ne bude još gore. Imali smo par sastanaka zbog carinskih terminala na najfrekventnijim prelazima, ali niko ništa nije uradio da to pitanje riješi. Imamo veliku štetu i gubitke. I na granicama nas domaća vlast ne može zaštititi i stvoriti normalne uslove za funkcionisanje. To je strašno - rekao je predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana