Loše vijesti potopile Volstrit

Glas Srpske
Loše vijesti potopile Volstrit

NjUJORK - Neočekivani rast nezaposlenosti u SAD i eskalacija budžetskih problema u zemljama evrozone izazvali su pad cijena akcija na Volstritu za više od 2,5 odsto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednjih sedam mjeseci, javile su agencije.

"Dou Džons" indeks potonuo je 268 bodova, odnosno 2,61 odsto, na 10.002 boda, a u jednom trenutku taj indeks, prvi put od novembra prošle godine, "zaronio" je ispod nivoa od 10.000 bodova.

"S&P" indeks "strmoglavio" se za 3,11 odsto, na 1.063 boda, dok je "Nasdaq" indeks pao za 2,99 odsto, na 2.125 bodova.

Budžetski problemi u Grčkoj, Portugaliji i Španiji izazivaju strah da ove članice evrozone neće biti u stanju da vraćaju dugove, što je natjeralo ulagače na povlačenje iz rizičnih ulaganja u akcije.

Analitičari objašnjavaju da je ovo potaknulo jačanje dolara, koji je u četvrtak u odnosu na vrijednost šest najvažnijih svjetskih valuta skočio na 80,28 bodova, što je najviši nivo u posljednjih sedam mjeseci.

Jačanje dolara izazvalo je, s duge strane, pad cijena nafte i sirovina.

Cijena "crnog zlata" "strmoglavila" se juče za pet odsto ili za 3,8 dolara, na 73,14 dolara po barelu, što je najveći dnevni pad cijene nafte od jula prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana