Loša godina za svjetsku ekonomiju

Glas Srpske
Loša godina za svjetsku ekonomiju

PARIZ - Poboljšavanje rezultata finansijskih tržišta je dobra vijest, ali će 2009, uprkos tome, biti loša godina za svjetsku ekonomiju, ocijenio je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan, a prenijele agencije.

U intervjuu televiziji Frans 24, Štros-Kan je rekao da američki dolar ima sve izglede da ostane svjetska rezervna valuta, dodajući da je povratak na velikodušne bonuse bankarskim službenicima u SAD "skandalozan".

- Dobro je što se finansijska tržišta oporavljaju. Dobro je što kompanije počinju da postižu bolje rezultate. Ali 2009. će biti loša godina -  rekao je on.

Štros-Kan je ocijenio da će oporavak od krize biti vidljiv i u budućnosti.

- Mi smo na pola puta. Ostatak godine neće biti dobar, a poboljšanje, koje sada vidimo, tek će stvarno uslijediti 2010.
Čak i kada se ekonomija oporavi, nezaposlenost će ostati visoka i rašće još neko vrijeme, rekao je Štros-Kan.

Upitan da li bi specijalna prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda mogla da zamijene dolar, kao glavnu međunarodnu rezervnu novčanu jedinicu, on je rekao da smo  "daleko, vrlo daleko od situacije u kojoj bi premoć dolara mogla da bude osporena".

- Stvarnost je da SAD imaju najmoćniju ekonomiju tako da, iako možemo da razmišljamo o drugačijem sistemu, ja ne verujem da bi specijalna prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda mogla da zamijene ogromnu količinu dolara koja cirkuliše u svijetu kao međunarodno sredstvo plaćanja - dodao je Štros-Kan.

On je podsjetio da su nedavni ogromni profiti banaka, uključujući "Goldman Saks" i "JP Morgan", podstakli bojazan među političarima da banke nisu u dovoljnoj mjeri promijenile svoju poslovnu praksu u vrijeme finansijske krize.

- To su najbolji primjeri kako banke drže svoj kurs bez obzira na krizu - istakao je Štros-Kan.

Kamate

Međunarodni monetarni fond najavio je dosad neuobičajenu pomoć za oko 80 najsiromašnijih država, koje mu do kraja 2011. godine neće više plaćati kamate i tako će primiti više novca u obliku zajmova. 

- Novi zajmovi tim zemljama mogli bi dostići 17 milijardi dolara do 2014. godine, od čega bi se osam milijardi isplatilo u iduće dvije godine - rekao je Dominik Štros-Kan.

Skandal

Upitan da li je zabrinut u vezi sa velikim bonusima za bankarske službenike u SAD, izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan je rekao:

- Iskreno da kažem, ono što vidim je pravi skandal. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana