Lokalnom valutom protiv recesije

Agencije
Lokalnom valutom protiv recesije

Bristol - U eri globalne ekonomije i pod pritiskom recesije sve je više gradova, posebno u Evropi, koji počinju da razmišljaju lokalno, a u više gradova u čak 14 evropskih država postoje lokalne valute.

Najnovija je puštena u promet prije tri sedmice u britanskom gradu Bristolu.

U “gradu balona” britanska funta nije više jedino platežno sredstvo. Na scenu je stupila bristolska funta, koju su dizajnirali sami građani.

- Nadamo se da će lokalna valuta usmjeriti ljude da razmišljaju o lokalnim pitanjima i kreativnosti, da će nas osloboditi od onoga što nam se servira sa vrha i navesti nas da preispitamo međusobne odnose i načine na koje razmjenjujemo robu i usluge - kaže direktor bristolske funte Kris Sanderlend, prenosi RTS.

Novoj finansijskoj šemi Bristolske kreditne unije već se priključilo nekoliko stotina malih preduzeća.

- Ovo nije napad na nacionalne kompanije i nacionalnu trgovinu, već pozitivna podrška lokalnim kompanijama i trgovini - kaže advokat bristolske funte Stiv Klark.

U Britaniji postoji nekoliko stotina lokalnih finansijskih šema, ali samo ova uživa i podršku lokalnih vlasti.

- Građanima ćemo omogućiti da plaćaju porez u bristolskim funtama - kaže Barbara Janke iz Gradske vlade Bristola.

I ne samo to. Osim u gotovom novcu, građani će moći da plaćaju i elektronski. To nije slučaj u mjestima poput Totnesa, Luisa, Strauda, pa čak i londonske opštine Brikston, gdje su lokalne valute dostupne samo u kešu.

Međutim, mnogi ekonomisti sumnjaju da su lokalne valute put ka izlasku iz recesije u eri globalizacije.

- Država jedino može da vodi uspješnu monetarnu politiku i mislim da su dometi ovakvih mjera na lokalnom nivou prije svega na uštrb države, odnosno zajednice kojoj pripada taj lokal - kaže Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Međutim, ovaj trend se razvija. Lokalne monetarne šeme trenutno postoje u 14 evropskih država. Pionir ovakvog pristupa lokalnoj ekonomiji je Njemačka, gdje se vodi i najžešća debata o uspješnosti ovakvog ekonomskog modela.

Hrana

- Većina onoga što nam je potrebno proizvodi se na drugim krajevima svijeta, a klimatske promjene dovode u sumnju dugoročan opstanak takvih lanaca snabdijevanja. Zato se osjećamo sigurnijim ako obezbijedimo da se hrana i osnovne potrepštine obezbjeđuju lokalno - kaže pokretač straudske funte Moli Skot Kejto.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana