Ljubljanska banka u gubitku

Tanjug
Ljubljanska banka u gubitku

Ljubljana - Nova Ljubljanska banka (NLB) je u prvih devet mjeseci imala 293,5 miliona evra gubitka i bilježi pad depozita i kreditnih plasmana privredi i stanovništvu.

Na gubitak na kraju trećeg ovogodišnjeg kvartala najviše su uticali otpisi i rezervacije zbog problematičnih kredita, za što je moralo biti izdvojeno 344,9 miliona evra, bez čega bi poslovanje banke bilo pozitivno, sa 51,8 miliiona evra dobiti, objavila je banka, prenosi Seebiz.

Depoziti stanovništva u najvećoj slovenačkoj banci u prvih devet meseci pali su za devet odsto, a depoziti privrede za pet odsto - na 1,249 milijardi evra.

Depoziti države izuzetno su povećani, sa 562 miliona na 1,357 milijarde evra, navodi se u izveštaju o poslovanju banke u prvih devet meseci ove godine.

Na svim segmentima smanjeno je i kreditiranje NLB. Tako su bruto krediti koje je banka odobrila privredi u prva tri kvartala iznosili 6,49 milijardi evra, što je pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Za dva odsto smanjeni su i krediti državi, dok su gradjanima odobreni krediti u visini od 1,935 milijardi evra, što je takodje manje nego u istom razdoblju lane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana