Ljubiša Vladušić: Još nismo u recesiji

Marina Čigoja
Ljubiša Vladušić: Još nismo u recesiji

BANjA LUKA - Privreda BiH još uvijek bilježi pozitivne stope rasta, ali one su niže nego u prethodnom periodu, tako da se trenutno nalazimo u stagnaciji, ali možemo reći i da smo na putu ka recesiji, smatra viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić.

- Ako definišem recesiju kao povremeno usporavanje u privrednim aktivnostima, sa daljim posljedicama na pogoršanje opšte ekonomske klime, možemo konstatovati da je u BiH došlo do usporavanja aktivnosti u pojedinim granama privrede. Međutim, još nemamo realne pokazatelje pada realnog dohotka, porasta nezaposlenosti, te smanjenja proizvodnje i potrošnje, da bismo mogli govoriti o recesiji - istakao je Vladušić.

On je rekao da građani BiH već osjećaju posljedice svjetske finansijske krize i podsjetio na oktobar 2008. godine kada je došlo do povlačenja depozita iz komercijalnih banaka.

- Mjere koje su tada preduzete imale su pozitivne efekte, sačuvale su zdravlje i likvidnost komercijalnih banaka i time omogućile normalno funkcionisanje ovog sektora u otežanim okolnostima. Poboljšanje likvidnosti komercijalnih banaka od strane mjera Centralne banke BiH, nažalost, nije propraćeno i nekim drugim mjerama kao što su, na primjer, finansiranje kroz dodavanje novih instrumenata i olakšica, kao i jačanje kapitalne baze - kazao je Vladušić.

On je naglasio da su implikacije svjetske finansijske krize prisutne u BiH, ali da bi se buduće posljedice mogle ublažiti blagovremenim reagovanjem na monetarnoj i fiskalnoj strani.

Kreditiranje 

Skuplji kapital, nepovjerenje među učesnicima na tržištu kapitala, veći oprez u upravljanju rizicima, kao i instrukcije banaka iz inostranstva, prema Vladušićevim riječima, stvorile su nove, značajno teže uslove kreditiranja u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana