Ljubiša Vladušić - BiH mora poboljšati konkurentnost

Glas Srpske
Ljubiša Vladušić - BiH mora poboljšati konkurentnost

ISTOČNO SARAJEVO - BiH mora napredovati bar još 20 mjesta na rang-listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma da bi mogla da konkuriše u EU, smatra profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić.

Komentarišući izvještaj međunarodne agencije "Modis", u kojem je snizila izglede u sklopu ocjene kreditnog rejtinga BiH sa stabilnih na negativne, Vladušić kaže da su zastoj u formiranju vlasti i odgađanje ekonomskih i ustavnih reformi samo jedan od razloga zašto je to učinjeno, prenijele su agencije.

Dodao je da se drugi razlozi odnose na buduće korake koji se očekuju od implementacije ekonomskih politika, fiskalne konsolidacije i efikasne upotrebe budućih kreditnih zaduženja.
Vladušić je naveo da je BiH izašla iz recesije, ali implikacije i njene posljedice su i dalje prisutne i ogledaju se u ekonomskom zastoju, skupom kapitalu, stopi nezaposlenosti i neadekvatnim strukturnim mjerama da se poboljša poslovno okruženje, a nisu dovoljno probuđeni i aktivirani raspoloživi resursi i potencijali za veću proizvodnju i nastup na domaćem i ino-tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana