Lisabon sljedeći veliki dužnik

Glas Srpske
Lisabon sljedeći veliki dužnik

LISABON - Problemi sa dugovanjem kakvi su se pojavili u Grčkoj najvjerovatnije će se proširiti i na druge zemlje u evrozoni, a Portugalija bi mogla biti sljedeća žrtva.

Ovo je juče izjavio zamjenik grčkog premijera Teodoros Pangalos, a prenijela Srna.

Pangalos je rekao da Portugalija ne smije ostati neutralna po pitanju pomoći Evropske unije za svoje članice nakon što su se lideri 25. marta saglasili o finansijskoj mreži pomoći Grčkoj.

- Nadam se da se kriza kao u Grčkoj neće desiti te da će prevagnuti solidarnost i da ćemo naći izlaz iz eskalacije troškova pozajmljivanja. Međutim, ukoliko se to ne desi naredna žrtva, najvjerovatnije je Portugalija - rekao je Pangalos koji je potvrdno odgovorio i na pitanje da li će se kriza proširiti na evrozonu.

On je naglasio da se Grčkoj dogodila kriza, jer je bila u najtežoj situaciji ali da se slično može desiti i Španiji i Portugaliji.

- Zbog lošeg ekonomskog rasta, konkurentnosti i deficita u budžetu koji je prošle godine narastao do 9,4 odsto od bruto domaćeg proizvoda skrenuo je pažnju tržišta, koja su zabrinuta zbog pojave dugovanja u evrozoni, na Portugaliju - rekao je Pangalos.

Zvanični Lisabon je istakao da premije koje će Portugalija dati za pozajmice ipak su još trostruko manje nego kod Grčke dok je i projektovani odnos dugovanja prema bruto društvenom proizvodu od 86 odsto za ovu godinu i dalje mnogo manji nego kod Atine, gdje je oko 120 odsto.

Ekonomisti su, takođe, pozitivno reagovali i na vladin program štednje, čiji je cilj smanjenje deficita u budžetu na 2,8 odsto od bruto domaćeg proizvoda u 2013. godini i većina njih ukazuje na dobre rezultate Lisabona na putu ka smanjenju svog deficita.

Tvrdi stav

Teodoros Pangalos, koji je ranije kritikovao Njemačku da nije na odgovarajući način isplatila kompenzacije za okupaciju tokom Drugog svjetskog rata, rekao da je tvrdi stav Berlina u razgovorima sa Atinom zasnovan na "moralnom, rasnom pristupu" i na ideji da Grci ne rade dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana