Lideri G20: Biće preduzete mjere za zaštitu evrozone

Agencije
Lideri G20: Biće preduzete mjere za zaštitu evrozone

Los Kabos - Lideri G20 poručili su da će preduzeti sve neophodne mjere za zaštitu evrozone, prenose agencije.

U završnom komunikeu sa dvodnevnog samita u meksičkom odmaralištu Los Kabos, lideri su pozdravili planove Španije za rekapitalizaciju svojih banaka.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je ohrabren planovima evropskih lidera za rješenje krize u evrozoni i da je uvjeren da će Evropa u narednih nekoliko sedmica “izraditi plan za dalji napredak.”

- Ono što sam tokom razgovora čuo od evropskih lidera je da oni shvataju kakav je ulog, zašto je po njih važno da preduzmu smjelu i odlučnu akciju i uvjeren sam da oni mogu izvršiti te zadatke - rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, za krizu u Evropi ne postoji “srebrni metak” ali “svaki učinjeni korak ukazuje na to da se Evropa kreće ka daljoj integraciji a ne ka raspadu”.

Britanski Bi-Bi-Si navodi da su evropski lideri pri kraju samita poručili da će održati stabilnost evrozone i da će raditi sa novom vladom Grčke ka reformama i održivosti.

Međutim, njemački kancelar Angela Merkel je istakla da se i Grčka mora pridržavati svoje strane dogovora sa međunarodnim kreditorima.

Merkelova je navela da je “očigledno da su ranije usaglašene reforme pravi koraci i da zbog toga moraju biti preduzeti”.

U svojim završnim diskusijama na samitu, lideri su se, takođe saglasili da neće uvoditi protekcionističke mjere do 2014. godine.

Ignorisani problemi siromašnijih zemalja

Organizacije za borbu protiv siromaštva u svijetu saopštile su danas da su problemi Evrope preuzeli primat na samitu lidera G20 u Meksiku čime je u drugi plan gurnut njihov rad na rješavanju siromaštva i nedostatka hrane u najsiromašnijim zemljama svijeta.

- Lideri su se zabavili nesuglasicama oko načina rješavanja krize u evrozoni i iz vida su izgubili da su zemlje u razvoju u problemu zbog smanjenja pomoći, klimatske promjene i sve viših cijena hrane - rekao je portarol humanitarne organizacije “Oksfam” Karlos Zarko.

Prema njegovim riječima, bilo je predviđeno da obezbjeđenje hrane bude prioritet na samitu, ali lideri nisu uspjeli da izrade plan za pomoć više od milijardu ljudi koji se suočavaju sa glađu.

On je naglasio da je upotreba biogoriva, koje je uzrok rasta cijena hrane jer koristi hranjive sastojke za pogonsko gorivo, ignorisana na samitu uprkos pozivima međunarodnih humanitarnih agencija da se ukinu državne subvencije za ovo gorivo.

Zarko je dodao da nije bilo pomena ni o manjim poljoprivrednicima, koji su od ključne važnosti u proizvodnji hrane i obezbjeđenju, te da nije izrađen plan za njihovu podršku iako ima više od 200 miliona sličnih farmi u zemljama G20.

Direktor saveza američkih organizacija za razvoj “InterAkcija” Džon Ratrof istakao je da su u završnom komunikeu lidera G20 podržana važna pitanja razvoja ishrane i poljoprivrede, ali da nijednu od inicijativa ne prate akcioni planovi.

Milijarder i filantrop Bil Gejts je tokom prošle godine u svom izvještaju predložio načine za pronalaženje novih načina za finansiranje razvoja u siromašnijim zemljama u vrijeme kada bogatije zemlje usljed mjera štednje smanjuju pomoć.

U izvještaju, koji je podnijet liderima G20 u Francuskoj prošle godine, predloženi su porez na finansijske transakcije, avionski prevoz i brodskog goriva i duvan kao novi načini koji bi mogli uvećati resurse za siromašnije.

Nijedan od prijedloga nije iznesen i izvještaj nije ni pomenut na samitu u Los Kabosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana