Letonija od 1. januara 2014. u evrozoni

Agencije
Letonija od 1. januara 2014. u evrozoni

Brisel - Letonija će se 1. januara pridružiti evrozoni, najavio je letonski premijer Valdis Dombrovskis, pošto je juče dobio zvaničnu potvrdu ministara finansija članica Evropske unije, sa sastanka u Briselu, prenose agencije.

- Sada sa sigurnošću možemo reći da se 1. januara pridružujemo evrozoni - rekao je Dombrovskis, uz ocjenu da će to “olakšati ekonomski razvoj”.

Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren je uopozorio Letoniju da je važno nastaviti zdravu ekonomsku i budžetsku politiku, kako bi se obezbijedilo uspješno funkcionisanje u evrozoni, zbog straha od inflatornih pritisaka.

Zemlje koje su se pobrinule za svoje ekonomije imale su koristi od članstva u evrozoni, ali ako patite od debalansa ili fiskalne neodgovornosti, suočićete se sa vrlo ozbiljnim problemima, poručio je Ren.

Ulaskom Letonije će evrozona dobiti 18. člana.

Letonija ima najvišu stopu rasta u EU.

Dombrovskis je izjavio da će članstvo u evrozoni podstaći dalji rast privrede, omogučavajući niže kamatne stope, smanjujući rizike prilikom razmene valuta i utičući na privlačenje stranih investicija.

Najnovija istraživanja javnog mnenja su pokazala da se 53 odsto od dva miliona Letonaca protivi zajedničkoj valuti, zbog straha od rasta cijena.

Dombrovskis je izjavio da podrška evru raste i da će do 1. januara većina Letonaca biti za članstvo u evrozoni.

Sve članice EU, osim Velike Britanije i Danske, imaju mandat za priključenje evrozoni pošto ispune kriterijume, što se odnosi na Hrvatsku, Bugarsku, Češku, Mađarsku, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju i Švedsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana