Lejla Rešić: Smanjićemo takse da privučemo investitore

Glas Srpske
Lejla Rešić: Smanjićemo takse da privučemo investitore

Vlada RS će izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama smanjiti troškove koje investitori u oblasti građevinarstva trenutno imaju, jer oni plaćaju dvostruke takse, što predstavlja veliko opterećenje.

Rekla je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić i dodala da se na taj način želi izaći u susret ulagačima.

- Investitori u oblasti građevinarstva plaćaju taksu po Zakonu o građevinarstvu i taksu po Zakonu o administrativnim taksama. U pojedinim oblastima ići ćemo sa smanjivanjem visine taksi, a u određenim slučajevima pristupićemo izmjenama ili ukidanju - izjavila je Rešićeva.

* GLAS: Da li je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave uspjelo da realizuje sve planirane zadatke u prvih stotinu dana rada ove vlade?

REŠIĆ: Realizovali smo sve što smo predvidjeli. Nastavili smo realizaciju već pokrenutih projekata, među kojima je i projekat elektronske centralne baze matičnih knjiga. Tu su i brojni projekti koji se odnose na reformu javne uprave i sprovode se u kontinuitetu od 2009. godine. Osim toga do sada smo obišli 18 opština, uglavnom nerazvijenih i izrazito nerazvijenih, koje su direktno naslonjene na ovo ministarstvo, koje im ne nudi samo finansijsku pomoć, nego i druge vidove pomoći. Pristupili smo izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, te izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima. U toku su i izmjene i dopune Zakona o administrativnim taksama, jer je jedna od aktivnosti Vlade poboljšanje poslovnog ambijenta za investitore. Iako za prvih stotinu dana rada nije bilo u planu pristupanje izmjenama republičkog izbornog zakona, mi smo otpočeli i taj posao.

* GLAS: U kojoj mjeri će izmjene i dopune Zakona o administrativnim taksama smanjiti troškove investitora, koji se nerijetko žale na visinu taksi?

REŠIĆ: U nekim oblastima ćemo ići sa smanjivanjem visine određenih taksi, a u određenim slučajevima pristupićemo njihovim izmjenama ili ukidanju, jer investitori u oblasti građevinarstva plaćaju taksu po Zakonu o građevinarstvu i taksu po Zakonu o administrativnim taksama, te praktično plaćaju duple takse, što je veliko opterećenje. Nastojaćemo da te troškove smanjimo ili ukinemo, da bi se izašlo u susret investitorima.

* GLAS: Koje mjere koje ste do sada sproveli ocjenjujete kao najznačajnije?

REŠIĆ: Mislim da su naši kontakti sa opštinama najznačajniji dio aktivnosti Ministarstva, jer svaka opština zahtijeva sasvim drugačiji pristup i rad. Različita je problematika i stepen razvijenosti opština. Naš plan je da iz godine u godinu što više opština pređe bar jednu stepenicu, odnosno iz niže u višu kategoriju razvijenosti.

* GLAS: Koji su to najveći problemi u nerazvijenim opštinama?

REŠIĆ: Iako su problemi različiti, priroda rješavanja je praktično ista. Izrazito nerazvijene opštine još uvijek se najviše bore sa kapitalnim infrastrukturnim problemima.

* GLAS: Dokle se stiglo u dogovorima sa Organizacijom za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD), koja je izrazila spremnost da u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama finansira određene projekte?

REŠIĆ: Do kraja maja očekujemo njihov ponovni dolazak i tada ćemo precizirati smjernice daljeg djelovanja. Sve opštine sa kojima smo do sada razgovarali imaju pripremljen projekat, koji bi IRD mogao da realizuje. Opštine su veoma ažurne u pripremanju projekta, a oni se uglavnom odnose na putnu infrastrukturu, kanalizacione i vodovodne mreže i mostove. Vjerovatno ćemo akcenat staviti na putnu i komunalnu infrastrukturu.

* GLAS: Koji su planovi Ministarstva za sljedeći period?

REŠIĆ: Završavaćemo započete projekte, a i dalje ćemo nastojati da maksimalno budemo na terenu. Naš plan je da do kraja godine obiđemo sve lokalne zajednice i nadamo se da ćemo to realizovati. Sve dobre projekte koji će doprinijeti razvoju opštine Vlada RS podržavaće i u sljedećem periodu.

Udruženja

* GLAS: Koliko udruženja i organizacija ima status od javnog interesa i koliko je za njihovo finansiranje izdvojeno novca za ovu godinu?

REŠIĆ: Status udruženja od javnog interesa ove godine ima 21 organizacija, a prošlih ih je bilo 13. Sredstva za njihovo finansiranje su veća za 100.000 KM, ali ima osam udruženja više, tako da su, kada se podijele na broj organizacija, ta sredstva na nivou prošlogodišnjih, jer smo morali da vodimo računa i o mjerama štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana