Lažni direktori kontrolišu 21.500 firmi

Agencije
Lažni direktori kontrolišu 21.500 firmi

London - Više od 21.500 kompanija koriste grupu od 28 takozvanih direktora na papiru. Oni igraju ključnu ulogu u sprovođenju stotina hiljada tajnih komercijalnih transakcija.

Otkrila je ovo zajednička istraga koju su širom svijeta sproveli novinari "Gardijana", Bi-Bi-Si Panorame i Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo.

Iako britanska vlada tvrdi da su takve zloupotrebe davno iskorijenjene, istraga je razotkrila of-šor industriju u procvatu koja ostavlja otvoren prostor za izbjegavanje poreza i za prikrivanje imovine, prenose portali.

Grupa od 28 takozvanih direktora prodaju svoja imena koja se koriste na zvaničnim dokumentima kompanija, a adrese su zavedene na mutnim lokacijama širom svijeta.

Prema britanskom zakonu ovo nije ilegalno, a ponekad direktori na papiru imaju legitimne uloge. Međutim, dokazi koje su prikupili novinari "Gardijana" i ostalih medija ukazuju na to da se ova određena grupa direktora samo pretvara da kontroliše kompanije na čija dokumenta se potpisuje.

Same kompanije su često registrovane anonimno of-šor na Britanskim Djevičanskim ostrvima, ali takođe i u Irskoj, na Novom Zelandu, Belizeu i u Velikoj Britaniji. Priličan broj agencija u Britaniji bavi se prodajom of-šor kompanija, a neke od njih u ponudi imaju i direktore na papiru.

Imena jednog britanskog para, Sare i Edvarda Petre-Mirs pojavljuju se na dokumentima više od 2.000 preduzeća. Na ime izvjesnog Filipa Krošoua je zavedeno čak više od 4.000 firmi.

Vlada u Londonu je 1999. tvrdila da je industrija direktora koji imaju ulogu paravana "efikasno zabranjena", a nadležni sudija je tada kazao da sud neće tolerisati "situaciju u kojoj se neko prihvata da bude direktor toliko kompanija i pri tome nema nikakvu odgovornost".

Međutim, istraga je pokazala da je ova praksa ipak daleko od iskorijenjene. Na ovaj način se prikrivaju brojni pravi vlasnici, počev od ruskih oligarha do diskretnih spekulanata na britanskom tržištu nekretnina. Njihov jedini zajednički faktor je želja za tajnovitošću.

Vlasnici

U "Gardijanovom" članku se identifikuju sljedeći vlasnici - Vladimir Antonov, ruski milijarder nastanjen u Londonu i kupac fudbalskog kluba Portsmaut, koji se trenutno bori da ne bude izručen Litvaniji, gdje je kontrolisao jednu banku, Jair Spicer, softver inženjer sa sjevera Londona koji se bavi prodajom nekretnina, Hakmejevi, bogata izraelska porodica, čiji je jedan član putem firme na Britanskim Djevičanskim ostrvima kupio poslovni blok u Londonu za 26 milijardi funti, Nikolas Joanu, čija Armstrong grupa prodaje akcije sa adrese na Berkli skveru u centralnom Londonu, te SP Trejding, koja je 2009. povezana sa kazahstanskim biznismenom i prodajom oružja Iranu. Ispostavilo se da direktori na papiru za ovu kompaniju nisu ništa znali o pravim aktivnostima kompanije.

U istrazi novinara programa Panorama na Bi-Bi-Siju prikazan je agent kompanije koji novinaru, koji se predstavio kao klijent, nudi pomoć da izbjegne plaćanje poreza. Predstavnik druge kompanije, Atlas korporejt sistems, traži maksimalnu povjerljivost. On objašnjava da mnogi navodni direktori čak i ne znaju da se njihova imena koriste.

Žena koja kontroliše 1.200 kompanija

Sa svojih 38 godina, Sara Petre-Mirs porijeklom iz Bredforda upravlja jednom od najvećih poslovnih imperija na svijetu. Ili makar tako izgleda.

Prema zvaničnim podacima, ona kontroliše više od 1.200 kompanija širom Kariba, u Republici Irskoj, na Novom Zelandu i u samoj Britaniji.

Njen partner Edvard Petre-Mirs vodi se kao direktor još najmanje 1.000 međunarodnih kompanija. Međutim, pravo sjedište ove uspješne poslovne žene ostaje misterija.

DHL godinama redovno isporučuje pakete dokumenata koje Sara potpisuje, a zauzvrat dobija novac. Sve što treba jeste da se potpiše, a njeno ime stoji na aktivnostima koje variraju od kupovine ruskih luksuznih nekretnina do pornografije i kazina. U britanskim kompanijama registrovano je njenih 12 adresa, od kojih je nekoliko u Londonu. Međutim, nijedna od njih nije prava adresa stanovanja.

Samo jedna navedena adresa, koliba na Sarku, izgleda kao mjesto stanovanja. Tu se nekada zaista nalazila porodična kuća Petre-Mirs, međutim, novinarska istraga je pokazala da je porodica napustila taj grad prije više od godinu i preselila se na Karibe.

U tropskom gradu Nevis na Karibima novinari konačno nailaze na luksuznu vilu sa spektakularnim pogledom na more i bučnim psom u bašti. Ovo je dom Sare Petre-Mirs, gdje ona zvanično tvrdi da upravlja bataljonom međunarodnih kompanija.

Poreski raj

Britanska Djevičanska ostrva su naročito uspješno sklonište, zahvaljujući tome što nude izuzetnu tajnovitost. Ova karipska teritorija, koju kontroliše Britanija, prodala je više od milion of-šor entiteta, čiji su vlasnici anonimni otkako se 1984. predstavila kao poreski raj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana