Lakše planiranje uređenja opštine

Srđan Šekara
Lakše planiranje uređenja opštine

PALE - Izrada mapa u kojima će biti navedene infrastrukturne potrebe na području cijele opštine Pale, a koje će biti dobra osnova za planiranje uređenja prostora, je pri kraju.

Ovo je juče "Glasu Srpske" potvrdio načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti Mlađen Ćeremidžić.

- U ovoj sveobuhvatnoj analizi stanja biće izražene potrebe kada je u pitanju putna infrastruktura i javna rasvjeta, kao i oblast vodovodne i kanalizacione mreže. Pomoću ovih mapa lakše će se napraviti plan i program uređenja prostora - dodao je Ćeremidžić.

On je istakao da će se ova analiza naći pred odbornicima Skupštine opštine Pale na narednoj sjednici.

- Pred odbornicima će se naći šezdesetak mapa, od kojih će na 47 biti analiza stanja, odnosno potreba u dijelu putne infrastrukture i javne rasvjete, te petnaestak karti na kojima je detaljno obrađena oblast vodovodne i kanalizacione infrastrukture - kaže Ćeremidžić.

On ističe da ove karte sadrže sve osnovne tehničke podatke po svakoj pojedinačnoj stavci, poput dužine, širine i sličnih detalja, kao i slobodnu procjenu vrijednosti eventualnih projekata.

- To je veoma bitno da bi se na valjanoj osnovi mogao da kreira srednjoročni program kapitalnih ulaganja, odnosno plan i program uređenja prostora. Ovakva analiza je i najbolja pretpostavka da se utvrde prioritetni poslovi i njihova realizacija osmisli i uskladi sa realnim finansijskim mogućnostima - smatra Ćeremidžić.

On je naglasio da bi sve buduće aktivnosti koje proisteku iz rasprave o ovoj analizi, trebalo uskladiti i sa opštinskom strategijom razvoja, kao najznačajnijim planom.

- Ne bi nipošto smjeli, a to ćemo kao resorno odjeljenje i preporučiti Skupštini opštine, ući u zamku da nam se rješenja koja nametne ova analiza ne uklope u ukupnu strategiju razvoja. Tu se mora pronaći sklad, jer samo na taj način možemo da uđemo u planske i realno ostvarive poduhvate - zaključuje Ćeremidžić.

Stručnjaci

Ćeremidžić kaže da su pored opštinskih službenika, u cijeli posao u vezi sa analizom stanja i potreba u infrastrukturi na području opštine bili uključeni i stručnjaci različitih profila.

- Nastojali smo da u svaki segment budu uključeni ljudi kojima je profesija i bliža struka upravo ono što je predmet analize - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana