Lakše do kredita i očuvanja likvidnosti

Marina Čigoja
Lakše do kredita i očuvanja likvidnosti

BANjA LUKA - Osnivanje garantnog fonda Republike Srpske, čiji bi prijedlog uskoro trebalo da bude proslijeđen Vladi RS, imaće izuzetan značaj za privrednike, jer će se time povećati mogućnosti za održanje likvidnosti preduzeća.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić i dodao da bi kod kandidovanja za određene poslove, sredstva garantnog fonda privrednicima bila veoma bitna osnova, koja bi služila kao garancija za dobijanje tih sredstava.

- Osnivanjem fonda sredstva banaka biće dostupnija potencijalnim korisnicima - kazao je Đurić.

Dodao je da RS nema mogućnosti za značajnije novčane intervencije, tako da će zbog toga garanti fond imati i veći značaj za privrednike.

- Treba naglasiti da to nisu sredstva koja će biti jednokratno utrošena već će imati cilj da obezbijede prohodnost ka određenim kreditnim linijama, koje su u ovom trenutku teže dostupne preduzećima zbog nemogućnosti da daju garanciju za ta sredstva - naglasio je Đurić.

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić utvrdili su prošle sedmice Prijedlog o garantnom fondu RS koji će biti upućen Vladi, Narodnoj skupštini RS, Privrednoj komori RS  i Savezu sindikata.

Dodik je tada rekao da je suština fonda da privrednim subjektima ubrza i olakša pristup sredstvima poslovnih banaka.

- Fond će osnovati Republika Srpska, a biće disperzivan, tako da se u njega mogu uključiti i drugi faktori sa stanovišta donacija ili uključivanja u akcije fonda. Opštine bi u ovom smislu mogle da imaju ključni uticaj na razvoj privrede -  rekao je Dodik.

Rizik

Predsjednik Privredne komore RS kaže da postoje i rizici za vraćanje javnih sredstava koja bi bila dodjeljivana privrednicima iz garantnog fonda, te je nemoguće sasvim isključiti i tu mogućnost.

- Bez obzira na to, ako želimo da damo doprinos očuvanju privrede, onda se mora računati i na određene rizike koji neminovno postoje - kazao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana