Lakića na čelu Alumine mijenja Motika

Željka Kokot
Lakića na čelu Alumine mijenja Motika

Zvornik - Stečajni upravnik "Birča" iz Zvornika Lazo Đurđević donio je odluku da umjesto Darka Lakića koji je obavljao funkciju predsjednika Upravnog odbora "Alumine" za člana Upravnog odbora imenuje Milorada Motiku.

Lakić je bio na poziciji predsjednika Upravnog odbora, koja je najviša u preduzeću, od 30. marta ove godine kada je naslijedio Mileta Matića. Prethodno je dvije i po godine bio član Upravnog odbora "Alumine".

- Imajući u vidu da sam istovremeno obavljao funkciju direktora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS i predsjednika Upravnog odbora "Alumine" i da dugoročno posmatrano nije bilo moguće istovremeno obavljati te dvije dužnosti u narednom periodu posvetiću se poslovima direktora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom - kazao je Lakić.

Prema njegovim riječima u prethodna dva i po mjeseca menadžment "Alumine" unapredio je razultate poslovanja i međuljudske odnose i saradnju sa poslovnim partnerima.

- Imajući u vidu kakva je situacija bila prije dva i po mjeseca, ostvarili smo cilj. Ostvaren je rast profitabilnosti, iako je cijena aluminijuma na berzi u Londonu prethodnih mjeseci bila na rekordno niskom nivou. Svim poslovnim partrnerima mogu da poručim da je "Alumina" stabilno i sigurno preduzeće, koje ima odličnu perspektivu - rekao je Lakić.

Predsjednik Sindikata "Alumine" Radenko Smiljanić istakao je da iznenađen informacijom o Lakićevom odlasku sa pozicije predsjednika Upravnog odbora.

- Za kratak period uspjeli smo da ostvarimo veoma dobru saradnju i međusobno razumijevanje na relaciji sindikat-menadžment. Lakić je vrlo profesionalno obavljao dužnost predsjednika Upravnog odbora i žao mi je što saradnja nije bila duža, jer smo imali dobru perspektivu i realne šanse za postizanje još boljih rezultata u poslovanju fabrike - izjavio je Smiljanić.

"Alumina" je u prva tri mjeseca ove godine imala prosječnu dobit od oko 250.000 KM mjesečno. Drugi kvartal počeo je još bolje pa je u aprilu ostvarena dobit od 630.000 KM, u maju  od 1,25 miliona, dok je prema planu očekivana junska zarada 1,2 miliona KM. Prihodi u maju su premašili 16 miliona KM, što je za oko deset odsto više od prosjeka u prva četiri mjeseca ove godine.

Na sastanku proširenog menadžmenta "Alumine" sa dosadašnjim predsjednikom Upravnog odbora, izraženo je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i konstatovano da su za veoma kratko vrijeme uspostavljeni odlični međuljudski odnosi, te unapređeni rezultati poslovanja i stvorene pretpostavke za bolje poslovne rezultate.

- Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa sjajnim ljudima u "Alumini" i novom predsjedniku Upravnog odbora želim uspjeh - istakao je Lakić.

"Alumina" je jedino preduzeće koje uspješno posluje poslije pokretanja stečaja u "Birču", a zapošljava više od 1.200 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana