Kvalitetniji hljeb od 30. juna

Marijana Miljić
Kvalitetniji hljeb od 30. juna

BANjALUKA - Pravilnicima o minimalnim tehničko-tehnološkim i sanitarnim uslovima za proizvodnju u mlinsko-pekarskoj industriji, čija potpuna primjena počinje 30. juna, stanovnici Republike Srpske kupovaće kvalitetniji hljeb.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Vid Kopanja. Istakao je da su u pravilnike uvršćene brojne sugestije pekara.

- Iako je primjena pravilnika trebalo da počne još sredinom decembra 2010. godine, oni su prolongirani, jer su pekari i predstavnici Privredne komore RS tražili određene izmjene - rekao je Kopanja i naglasio da su zahtjevi pekara ispoštovani, te da ne postoji nijedan razlog da njihova primjena ne počne 30. juna.

- Potrošači će od sredine godine imati pekare koje će zadovoljavati sve standarde u tehničkom i higijenskom smislu, te ispunjavati sve potrebne uslove kvaliteta kada je priprema i proizvodnja hljeba i peciva u pitanju - rekao je Kopanja.

Istakao je da će poslije primjene pravilnika pekari u Republici Srpskoj biti spremni da uporede svoje proizvode sa evropskim propisima i standardima.

Pekarima su u predloženim dokumentima smetale odredbe koje se odnose na to da svaka pekara mora da ima tehnologa i radnika koji je završio srednju školu za pekara. Naglašavali su da bi ovo dovelo do zatvaranja velikog broja pekara u RS.

Predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su pekari u Srpskoj zadovoljni sprovedenim izmjenama.

- Ne slažemo se samo sa pojedinim stavkama u pravilnicima koje se odnose na broj prostorija u pekari i nastojaćemo da ove odredbe prilagodimo - rekao je Trivić i dodao da je najveći dio njihovih primjedbi usvojen.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS rekli su da će inspektori biti spremni da od 30. januara počnu da kontrolišu da li pekare rade u skladu sa izmijenjenim pravilnicima.

Modernizovano pekarstvo

Predsjednik Odbora za pekarstvo Područne privredne komore Bijeljina Njegoslav Zagorac rekao je da će pekarstvo u Srpskoj od 30. juna biti modernizovano i spremno za izlazak na tržište Evropske unije.

- Da je prvobitno predloženi pravilnik ostao na snazi, polovina pekara na području Semberije bila bi zatvorena - rekao je Zagorac, prenijela je Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana